Biz - B92.net

B92 otkriva šta se sprema u kvartu oko Kineza: Nema saobraćaja, gradi se šetalište i igrališta

Beograd -- Grad Beograd kreće sa još jednom velikom rekonstrukcijom urbanih četvrti, a ovoga puta na red su došli novobeogradski blokovi.

Izvor: Darja Balšić
Podeli
Foto: Služba glavnog urbaniste
Foto: Služba glavnog urbaniste

Faze gradnje:

- Blok 45 u ukupnom obimu od više od pet hektara

- Blok 44 u ukupnom obimu od oko dva hektara

- Blok 70 u ukupnom obimu od više od šest hektara

Kako za B92 priča Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, građevinska operativa kreće sa poslom u ponedeljak. Prva faza radova biće završena do kraja godine, a nastavak gradnje planiran je za proleće 2020. Ukupno će biti uloženo 320 miliona dinara za ovaj projekat.

Mašine su već u blokovima 44, 45 i 70. Na radove se čekalo bezmalo pola veka. Šetalište je izgrađeno sada već davne 1972. godine i u međuvremenu ništa se nije obnavljalo.

Kako objašnjava Marko Stojčić, svi koji prolaze ovim kvartom svedoci da to mesto vapi za rekonstrukcijom.

"Odlučili smo da u naredne dve i po godine obnovimo čitav taj potez, jer veliki broj ljudi koji tu živi zaslužuje kvalitetnu rekreativnu površinu", otkriva Stojčić.

Posebno je značajno da će u blizini šetališta biti izgrađena dva nova dečja igrališta i tri sportska terena. Prostor za najmlađe sugrađane biće u skladu sa savremenim standardima, a posebno će se voditi računa o bezbednosti, te će dečja igrališta imati bezbedne sprave i gumenu zaštitnu podlogu.

Stojčić navodi da će na ovom potezu biti posađeno visoko rastinje, trava, a svi ivičnjaci i trotoati biće obnovljeni. Biće postavljena nova rasveta, klupe, kante za smeće i kontejneri. Predviđena je nova zalivna mreža za zelene površine, po sistemu kap po kap.

Na šetalištu saobraćaj motornim vozilima biće u potpunosti ukinut.

Sredstva za ovaj projekat su obezbeđena, a planirana vrednost prve faze radova je oko 116 miliona dinara. Predviđena su ulaganja od još oko 200 miliona dinara u ostale dve faze rekonstrukcije otvorenih novobeogradskih površina.

Moguće je da će se investicije uvećati, s obzirom na mogućnost izgradnje dodatnih sadržaja koji nisu predviđeni ovim projektom. Početak radova u drugoj fazi planira se za proleće 2020. godine.

U planu blokovi 62, 63 i 64

Foto: Služba glavnog urbaniste
Foto: Služba glavnog urbaniste

Posle pola veka

Novi Beograd će, kada ovi radovi budu završeni, gotovo pola veka dobiti jedno reprezentativno šetalište, koje se ne nalazi neposredno uz vodu, već će se prostirati kroz urbani deo ove opštine.

"Najveći broj otvorenih površina na Novom Beogradu nikada nije rekonstruisan. Ovo je deo koji smo mi prepoznali kao nešto što je u najlošijem stanju i kao mesto gde je rekonstrukcija najpotrebnija. Svakako idemo dalje i obnovićemo otvorene površine na ostatku opštine, ići ćemo u blokove 62, 63 i 64, pa i u najstariji deo Novog Beograda", kaže Stojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.