Biz - B92.net

Arapi uplatili 22.000€ za "BG na vodi"

Beograd -- Kompanija Belgrejd voterfront kepital investments iz Abu Dabija zvanično je postala vlasnik 68 odsto preduzeća Beograd na vodi uplatom 22.000 evra kapitala.

Izvor: Beta
Podeli

Građevinske mašine počele su da raščišćavaju prostor u beogradskoj četvrti Savamali zbog izgradnje projekta "Beograd na vodi"

To pokazuju podaci Agencije za privredne registre Srbije (APR).

Kako se navodi u odluci o povećanju kapitala preduzeća Beograd na vodi, koje će realizovati projekat izgradnje tri milijarde evra vrednog stambeno-poslovnog kompleksa uz beogradsku obalu Save, Republika Srbija je vlasnik 32 odsto tog preduzeća, sa milion dinara upisanog kapitala.

Odluka o povećanju kapitala doneta je 28. jula, a objavljena je na sajtu Agencije (apr.gov.rs) u ponedeljak 10. avgusta.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je krajem jula da će izgradnja projekta Beograd na vodi početi između 15. i 20. septembra ove godine.

Prema ranijim informacijama, kompanija Igl hils (Eagle Hills) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obezbediće 300 miliona evra za finansiranje projekta Beograd na vodi na osnovu ugovora sa Vladom Srbije o zajedničkom ulaganju u taj projekat, koji je potpisan krajem aprila 2015. godine.

Igl hils, kao vlasnik kompanije Belgrejd voterfront kepital investments, 150 miliona evra obezbediće u formi kapitala, a još 150 miliona kroz zajam u formi pozajmice osnivača.

Prilikom potpisivanja ugovora objavljeno je i da će Igl hils dodatno odobriti Srbiji zajam od 90 miliona evra za preseljenje železničkih objekata iz Savskog amfiteatra, kao i 40 miliona evra za završetak eksproprijacije zemljišta. Predviđeno je da projekat traje maksimalno 30 godina, od čega polovina mora biti završena u prvih 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.