Antić: Jednog dana Srbi će se probuditi, kada - ne znam

Srbija postaje zemlja korišćenja obnovljive energije koja je u proteklim godinama pustila u rad više od 100 megavata iz obnovljivih izvora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.03.2018.

13:14

Antić: Jednog dana Srbi će se probuditi, kada - ne znam
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

To je istakao ministar rudarstva Aleksandar Antić, dodajući da se do kraja godine očekuje 250 megavata na mreži iz tih izvora.

Prema njegovim rečima, u planu je da se tokom 2019. pusti u rad još 200 do 250 megavata iz obnovljivih izvora, a da je cilj da do 2020. Srbija koristi obnovljivu energiju u iznosu od 27 odsto.

"Srbija je pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. To je deo naše odgovornosti i zbog nas i zbog generacija koje dolaze da im ostavimo zdravu vodu, vazduh, zemljište i hranu, kako bi oni imali normalan život", rekao je Antić na konferenciji "Žene u održivoj energetici - liderstvo za promenu".

Većina ljudi za obnovljive izvore energije kaže da su alternativni, poručuje Antić, i dodao da on sa tim nije saglasan, jer, kaže, obnovljivi izvori energije nemaju alternativu.

Ističe da je Zakon o energetici mnogo izmenjen kako bi Srbija imala kvalitetne projekte održivog ravoja i navodi da će 10 toplana u našoj zemlji preći na korišćenje biomase, da postoje vetroparkovi, da se koristi i solarna energija.

Ocenio je da naš energetski sektor napreduje u pravcu održivog razvoja.

"Jednog dana Srbi će se probuditi i u Srbiji će se tada koristiti samo obnovljivi izvori energije. Ne znam kada će taj dan biti, nisam vizionar, ali sam siguran da će biti", podvukao je Antić.

Ministar je ukazao na značaj žena u energetici, navodeći da su žene u Ministarstvu rudarstva i energetike dominantne i čine 60 odsto zaposlenih.

"Kada bi se isključio sektor rudarstva, gde uglavnom rade muškarci, samo sektor energetike čini 80 odsto dama", rekao je Antić.

U prilog njegovoj konstataciji da su žene dominantne u sektoru energetike, Antić dodaje i da većinu sektora njegovog Ministarstva vode žene, da je na čelu Resornog organa za privredu i energetiku u Skupštini žena, na čelu Agencije za energetiku, takođe, dama, kao i da u svim ključnim kompanijama, kao što su EPS, Srbija gas i Elektromreža Srbije, finansije vode dame.

Na konferenciji predstavljeni su i rezultati istraživanja o položaju, ulozi, zastupljenosti i stavovima žena u Srbiji o održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

Prema rečima Branislave Jovičić, direktorke Centra za promociju održivog razvoja i menadžerke projekta u okviru kojeg je sprovedeno istraživanje, rezultat istraživanja je da žene u Srbiji podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promena koje promovišu održivi energetski razvoj.

"Nije na nama celokupna krivica za stanje u kome se nalazi planeta, ali odgovornost svakako jeste. Zato je potrebno da se svi angažujemo i ujedinimo u zajedničkoj misiji, i da ostvarimo sinergiju u delovanju, promišljanju i planiranju održivog razvoja", zaključila je Jovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: