"Ako uložite 100.000 dinara..."; NBS objasnila zašto je dinar bolji od evra

Oročena štednja u dinarima već duže vreme isplativija je od one u dezivama, pokazali su podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Srbija

Izvor: B92.net

Sreda, 27.10.2021.

15:02

Ilustracija: Robert Petrovic/Shutterstock

"Tako bi štediša, koji je od septembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio u septembru 2021. oko 1.500 dinara (12 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara" navodi se u saopštenju NBS.

Dinarska štednja beleži brži rast od devizne štednje već devetu godinu zaredom, a ove godine prvi put je prešla 100 milijardi dinara.

"Samo u proteklih godinu dana (od oktobra 2020. godine), štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 14%", ističu u NBS.

Srbija ima rekordne devizne rezerve

Rezultati analize isplativosti štednje su pokazali da je dinarska štednja oročena na tri meseca bila isplativija od štednje u evrima u preko 87% posmatranih tromesečnih potperioda, a kod oročavanja štednje na dve godine dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

Dakle, u prethodnih devet godina bilo je isplativije štedeti u dinarima i na kratak i na dug rok, zaključak je centralne banke.

"Podsticanje procesa dinarizacije biće i u narednom periodu cilj Narodne banke Srbije, a s tim u vezi i stimulisanje štednje u dinarima i naglašavanje njene veće isplativosti", poručili su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: