Niža cena hleba "Sava": Evo šta će još biti jeftinije

Vekna hleba "sava" od danas je jeftinija u prodavnicama i koštaće 54 dinara. Prema podacima pekara dnevno se u Srbiji proda oko dva miliona ovih vekni.

Srbija

Izvor: kurir.rs

Petak, 09.06.2023.

12:47

Niža cena hleba
Foto: shutterstock, Anastasiya Matrosova

U Uniji pekara Srbije najavljuju da će od jula i specijalne vrste hleba pojeftiniti od 10 do 15 odsto, pošto je obezbeđena subvencionisana cena brašna, a trgovačke marže su ograničene na šest odsto. Građani mogu da očekuju da će uskoro niže cene imati i razne vrste pakovanog i rezanog hleba koji koštaju od 100 do 200 dinara.

"Zbog ugovora sa trgovcima koji predviđa da 30 dana ranije mora da se najavi korekcija, njihove cene će se sukcesivno spuštati tokom ovog meseca. Pekari ih već obaveštasvaju o izmeni", kaže za Novosti Zoran Pralica, predsednik Unije pekara.

Nove mere države: Mladima po 10.000 dinara, penzije veće 44%, povećanje plata, niža cena hleba

Ovo je samo jedna od osam mera koje će se sprovesti radi suzbijanja inflacije. Deblje koverte prema najnovijim merama Vlade Srbije mogu da očekuju pored prosvetara, medicinskih sestara, tehničara i negovateljica i svi zaposleni u javnoj upravi.

Najveće povećanje država je spremila za penzionere, a sledi i skok plata u prosveti i zdravstvu.

"Za šest meseci prosečna penzija biće 390 evra. Ukupno povećanje gotovo 44 odsto"

Najavljeno je da je moguće i odlaganje povećanje cena struja. Da podsetimo, struja je poslednji put poskupela 1. maja ove godine i to za domaćinstva za osam odsto, što je bilo drugo povećanje u samo nekoliko meseci, pošto su u januaru građani dobili takođe veće račune za osam procenata.

Prema dokumentima MMF-a, trebalo bi da očekujemo još dva poskupljenja i to 1. novembra ove godine odnosno 1. maja 2024. godine i to za minimum isti postotak kao i ranije.

"Prosvetnim radnicima i medicinskim sestrama plate rastu 16 procenata"

Prema najavama, najverovatnije je da će novembarsko poskupljenje biti odloženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: