"Odbrambene industrije Srbije i Indije mogu da razvijaju proizvodnju" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Indije Droupadi Murmu prisustvovali su otvaranju Srpsko-indijskog poslovnog foruma u Palati Srbije.

Srbija

Izvor: B92.net

Četvrtak, 08.06.2023.

11:48

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/bs.

"Mi smo danas razgovarali o sveukupnoj saradnji. Naša trgovinska razmena raste, ali je nedovoljna, verujemo da ona može da bude 20 puta veća. Razgovarali o šest najvažnijih oblasti, a politička saradnja treba da bude temelj za sve ekonomske poslove koji nas čekaju", rekao je predsednik.

"Industrijska saradnja, naš cilj je da privučemo veći broj indijskih investitora", rekao je Vučić.

"Mi smo posebno razgovarali o saradnji u oblasti odbrane. Verujem da zajednički možemo, posebno po pitanju artiljerije, da napravimo saradnju", dodao je Vučić.

On je istakao da je posebno važan IT sektor.

"Mi ćemo uskoro da gradimo peti Naučno tehnološki park u Kragujevcu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Indije Droupadi Murmu su razgovarali i o saradnji u oblasti poljoprivrede, kao i farmacije i medicine.

"Važno je da nastavljamo da produbljujemo naše odnose. Mi moramo da pristupimo veoma moćnom privatnom sektoru Indije", rekao je Vučić.

Obračanje Vučića na forumu

"Želim da se zahvalim što ste posetili Srbiju, za nas je vaša poseta od ogromnog značaja. Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji. Danas je svet stavljen pred ozbiljne izazove", rekao je predsednik, koji je govorio o brojnim oblastima saradnje, u farmaciji, poljoprivredi...

"Naše jabuke su našle prostor na indijskom tržištu, nadam se da će i bobičasto voće. Važno je da razvijamo turizam, zato ćemo raditi na viznim olakšicama, kao i na uspostavljanju direktne linije Beograd-Nju Delhi. Govorili smo i o saradnji u oblasti kinematografije", dodao je Vučić.

Odbrambene industrije Srbije i Indije mogu da sarađuju i razvijaju proizvodnju

"Poštovani privrednici iz Indije, pošto znam da ste došli uglavnom iz sektora odbrane, verujem da naše odbramene industrije mogu i te kako dobro da sarađuju i verujem da možemo mnogo toga da naučimo i dobijemo od vas, jer i mi ne kupujemo malo", rekao je Vučić na forumu u Palati Srbija.

Istakao je da dve zemlje mogu zajednički da razvijaju proizvodnju i da je siguran i oni mogu da nauče nešto od nas.

"Ali i da dobijete nešto što naše fabrike najsavremenije proizvode u današnjem trenutku, a po svakako povoljnijim cenama, od onoga što nude najmoćnije zapadne ekonomije", istakao je Vučić u obraćanju indijskim privrednicima.

Murmu: Trgovinska razmena sa Srbijom može da poraste do 2 milijarde dolara

Predsednica Indije Droupadi Murmu izjavila je danas da trgovinska razmena između Srbije i Indije do kraja decenije može da poraste sa sadašnjih 320 miliona dolara godišnje, na milijardu do dve milijarde dolara.

"Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sam se dogovorila da produbimo saradnju u svim sferama. Preduzetnici koji su danas ovde mogu da postanu pokretačka sila između naših zemalja. Čak i ako je trgovinska razmena danas skromna, na oko 320 miliona dolara, uverena sam da će dvosmerna trgovina moći da poraste na milijardu do dve, do 2030. godine", rekla je Murmu na Srpsko-indijskom poslovnom forumu koji se održava u Palati Srbija.

Ona je rekla da mora da se iskoristi trenutni momentum rasta kako bi se dostigao ovaj cilj.

"Uveravam vas u punu saradnju i podršku vlade Indije. Privilegija je da razgovaram sa poslovnim liderima iz dve zemlje. Hvala Vučiću što je omogućio da održimo ovakav događaj. Srbija i Indija imaju bliske odnose još od vremena Pokreta nesvrstanih", istakla je Murmu.

Ona je dodala da ekonomija Indije nastavlja da ima dobar učinak i da je, kako je istakla, jedna od najbrže rastućih ekonomija, a trenutno peta u svetu, sa tendencijom da pre kraja ove decenije postane treća.

"Razvijamo se u farmaceutskoj industriji, obnovljivim izvorima, IT sektoru, telekomunikacijama, svemiru... Digitalne mogućnosti nastavljaju da rastu. Ovaj brzi rast digitalne infrastrukture stavio je Indiju na čelo kada je reč o tehnološkim informacijama. Treća je po startapu u svetu, u 2022. godine priliv u Indiju bio je oko 77 milijardi dolara", otkrila je Murmu.

Ona je rekla da je raduje što se srpska ekonomija oporavila od pandemije kovida.

"Rečeno mi je da je Srbija od 2018. privukla više od polovine investicija za Zapadnom Balkanu. Vaša zemlja je zemlja inteligentnih, vrednih ljudi koji pokreću inovacije, ideje. Srbija može da postane efikasan prolaz za indijske kompanije koje idu na tržište evroazije. Stoga, u trenutku smo kada imamo puno mogućnosti. Moramo da iskoristimo trenutak. Vreme je da se eliminiše jaz u informacijama između naših zemalja", istakla je predsednica Indije.

Ona je ocenila da moraju postojati češće posete između poslovnih zajednica poput današnje. "Svesna sam da Srbija traži profesionalce iz celog sveta. Uverena sam da indijski talenti mogu da budu pouzdan partner", dodala je Murmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: