Srpska avio-kompanija će prva u svetu koristiti Erbasovu tehnologiju

Er Srbija je potpisala danas u Istanbulu sa kompanijama Erbas i Navblu ugovor o nabavci dva napredna softverska rešenja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

14:37

Srpska avio-kompanija će prva u svetu koristiti Erbasovu tehnologiju
Ilustracija: Depositphotos/todordinchev

Ona će značajno doprineti uštedi goriva za avione i emisiji ugljen-dioksida, pa će Er Srbija biti prva kompanija koja će koristiti tu tehnologiju.

Ugovor je potpisan na Godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (AGM IATA), koja se održava u Istanbulu od 4. do 6. juna, objavila je Er Srbija na svom LinkedIn profilu.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek izjavio je da Er Srbija već godinama pokreće različite inicijative u cilju smanjenja emisije ugljenika.

"Izuzetno smo zadovoljni što smo na najvažnijem ovogodišnjem skupu za avio-industriju, ovde u Istanbulu postigli dogovor sa Erbasom, globalnim liderom u ovoj oblasti, za nabavku dva moderna softverska rešenja koja će nam biti od velike pomoći pri smanjenju emisije ugljenika, ali i za smanjenje troškova poslovanja", rekao je Marek.

Programi Descent Profile Optimizer (DPO) i IDLE Factor Optimizer (IFO) koje su razvili Erbas i Navblu rade istovremeno, a njihov zadatak je da smanje potrošnju goriva u avionu na najmanju moguću meru i time značajno smanje emisiju ugljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: