Uzgajivači dočekali svojih 5 minuta: Prasići idu kao alva, niko i ne pita za cenu

Bliže se praznici i neizostavne su bogate trpeze sa puno mesa.

Srbija

Izvor: RINA

Petak, 31.03.2023.

13:33

Uzgajivači dočekali svojih 5 minuta: Prasići idu kao alva, niko i ne pita za cenu
Foto: RINA

Međutim, ako je suditi po ponudi prasića na tržištu izgleda da će zafaliti svinjskog pečenja.

Uzrok tome može biti u tome što su zbog teških uslova mnogi odustali od svinjogojstva, pa stoga oni koji su u njemu opstali sada imaju pune ruke posle.

Miladin Marković iz gornjomilanovačkog sela Pranjani godinama gaji ovu vrstu životinja. Kao glavni razlog visoke cene pasića on vidi zbog porasti cene stočne hrane.

"U petak je cena prasića bila 450 dinara za muška, dok su ženke bile 420 dinara po kilogramu. Oni koji uzimaju na veliko, mogu uzeti za 400 dinara, tako prodajemo onima koji dodju na kućni prag. Potražnja je ogromna i prodajemo sve što u oborima imamo. Dosta njih je svoje torove ispraznilo jer prošle godine nije uvideo računicu, zato mi koji smo ostali dosledni sada imamo dosta kupaca. Nisu imali račun na 220-250 dinara da ih gaje, ali vidite kakvo je stanje sad", kaže ovaj domaćin za RINU.

On dodaje da je stočarstvo neizvesno i možda nekada i nema računice, ali porodice koje žive na selu odlučuju se da svinje gaje za potrebe domaćinstva, ali kao i izvor dodatnih prihoda.

"Na selu ne možeš da živiš ako nemaš kravu, svinju i ovce, znači svega po malo i tako je domaćinstvo uspelo i da opstane. Sve što se ne upotrebi kod nas u kući, mi to prodamo. Kada kupuješ hranu za njih ne osetiš, ali kada odeš u mesaru i kupiš komad mesa izađe papreno, a kod nas u porodici od šest članova kilogram mesa je ništa", kaže domaćica Ljiljanja.

Njih dvoje ne bi sve mogli sami, i u ovom poslu im najviše pomažu unuci. Može se reći da su baba i deda najponosniji na njih, jer kako kažu njima je zivot na selu velika prednost u odrastanju.

"Za razliku od dece koja žive na gradu, imam priliku da budem sa životinjama . Moje obaveze su da ih ujutru nahranimo i sipamo vodu, po nekad očistimo i položimo seno, da im bude mekano i toplo kada spavaju i zbog toga ja bi ovede ostao da živim zauvek", kažu njihovi unuci.

I kada dodjemo na pijačnu težgu, uvek se ispostavi da je skupo za svačiji džep, ali niko se ne pita i ne razmišlja kako je srpskom seljaku, koliko je njemu potrebno novca i truda da bi odgajijo jedno prase do 30 kilograma.

Poskupelo i u pečenjarama

Foto: RINA
Visoka otkupna cena prasića uslovila je da skoče cene i u pečenjarama kojih ima najviše na magistralnom putu Čačak-Užice. Osim prasetine, trend poskupljenja nije zaobišao ni jagnjeće meso.

"Prošle godine prase je po kiligramu žive vage koštalo 350-400, a cena pečenja bila je 1500, ove godine prase po kilogramu košta od 450 do 500 dinara, dok je cena pečenja 1.800 dinara. Jagnjeće pečenje prošle godine koštalo je 2.400 a ove godine 2.500 dinara, dok jagnjići žive vage imaju sličnu cenu i prosle i ove godine", kažu za RINU pečenjari iz Čačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: