Vučić o litijumu: Zlatna medalja za glupost

Tokom sednice Skupštine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dotakao se i pitanja iskopavanja litijuma odgovarajući opoziciji.

Srbija

Izvor: B92.net

Petak, 03.02.2023.

13:05

Vučić o litijumu: Zlatna medalja za glupost
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ/ nr

Ponovio da je odustajanje od tog projekta "bilo glupo" i da su "svi zajedno uništili Srbiju slušajući gluposti i besmislice oko litijuma". Vučić je rekao da se plaši da je zauvek propušteno nešto što bi podiglo u nebesa i Loznicu, i Krupanj, i Mali Zvornik i Ljuboviju, a kako je rekao "i Veliki Zvornik u Republici Srpskoj i čitavo Podrinje, ali i celu Srbiju."

"Kad mi prebacujete nešto za litijum - da, za razliku od svih u ovoj sali, da ja sam za Podrinje. Imali bi budžet tri puta veći nego što imaju danas, bacali bi pare po ulici", rekao je Vučić.

"To je bila nafta budućnosti, nafta Srbije, mogli smo da napravimo prednost u regionu i da ceo region živi od toga. Uspeli su da nas rasture, da nas unište strane službe i da nas ubede u to da budemo toliko glupi da poverujemo u to, a da nijedna druga zemlja na svetu od toga nije odustala", rekao je.

Takođe je obavestio da će država pokušati da podigne premije za mleko.

"Mnoge zemlje su podignute zbog rada rudara, a vi biste da ostavite zemlju bez ruda. Ja bih da čuvamo i seljaka i rudara. Već smo dobili zlatnu medalju za glupost", izjavio je.

Drugi dan rasprave u Skupštini pratite ovde.

Pročitajte više:

Vučić: Plate će rasti – stići ćemo neke zemlje EU

"Neuporedivo bolje nego pre 10 godina"

Vučić je odbacio kritike opozicije koje su se odnosile na ekonomiju, rekavši da je stanje u javnim finansijama danas neuporedivo bolje nego pre 10 godina.

"Oni vam kažu biće javni dug 35 milijardi, možda, ali na 70 milijardi BDP to je manje nego što smo nasledili", rekao je Vučić i dodao da nije isto kada je javni dug 15 milijardi na 25 milijardi BDP-a.

On je naveo da je priliv stranih investicija 2012. godina bila jedna milijarda, a da su prošle godine bile preko 4 milijarde evra.

Vučić je dodao da Srbija ima stabilan kurs, zvanično zaposlenih je 2,3 miliona ljudi, pri čemu po popisu imamo 500.000 ljudi manje nego tada.

"Imamo najnižu stopu nezaposlenih u istoriji", rekao je Vučić i dodao da je minimalna zarada 2012. godine bila 15.000 dinara, a da je danas 40.000 dinara.

Vučić je kazao da je neto prosečna zarada bila u januaru 740 evra, ali je napomenuo da to tek treba da bude objavljeno u februaru, i podsetio da je 2009. godine bila 338 evra.

Predsednik je, govoreći o bruto deviznim rezervama i zlatu, rekao da smo došli, kada je reč o zlatu sa 15,3 na 38,5 tona, dok su nenaplativi krediti bili oko 18 odsto, a sada su na tri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: