Mali potvrdio: Evo kada stižu veće penzije VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je u Jutarnjem programu TV Prve.

Srbija

Izvor: B92.net/TV Prva

Nedelja, 29.01.2023.

09:20

Mali potvrdio: Evo kada stižu veće penzije VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Rekao je da se uprkos 4 godini krize, Srbija drži mnogo bolje nego neke jače i razvijenije zemlje.

Istakao je da smo završili smo sa rastom BDP-a 2,3% kao i da smo prošle godine imali rekordadn priliv stranih direktnih investicija.

"Svako obećanje smo ispunili. Pokazali smo se odgvornim i uspešnim", rekao je.

Prošle godine bila je rekordno niska stopa nezaposlenosti, podsetio je Mali.

Obavestio je da se očekuje i otvaranje dvadesetak novih kompanija ove godine - time će doći do otvaranja novih radnih mesta.

"Imamo 450 milijardi dinara na računu - potpuno smo likvidni. Nijednu investiciju nismo zaustavili. I dalje se gradi 10 novih autoputeva, i dalje ulažemo u zelenu agendu, gradi se i metro...", rekao je.

U uslovima kada se druge zemlje zatvaraju i ulaze u recesiju, naša zemlja ne staje, zaključio je.

Zatim je istakao da su povećane plate i penzije.

"Od 1. januara podgli smo minimalnu zaradu, prvi put je preko 40 hiljada dinara. Nikada veće povećanje penzija nego danas - 20,8% kumulativno povećanje penzija - a 2. februara kreće isplata povećanih penzija", obavestio je.

"U decembru ove godine plata prosečna će ići iznad 800 evra. U dinamici smo i da nam penzije budu iznad 400 evra, u mandatu ove vlade, kao što smo i obećali", najavio je Mali.

Takođe se dotakao i teme zdravstva rekavši da nikada više ne investiramo u tu oblast.

O zdravstvu

"Zdravstvu smo posvetili posebnu pažnju. Zdravstvo je veoma važno. Pokazalo se poslednje 3 godine naročito. Nikada više ne investiramo u zdravstvo. 490 milijardi dinara je budžet za ovu godinu. Za plate, lekove, nove bolnice... Ostvarili smo pobedu", rekao je.

Naveo je da su danas radnicima u zdravstu, medicinskim sestrama i lekarima, plate duplo veće.

"Ima dosta stvari koje možemo da unapredimo u samom zdravstu - kao što je prekomerna potrišnja lekova. Mi na tome možemo da uštedimo stotinu miliona godišnje. Nama taj novac ne treba u budžetu - neka se investira u na primer inovativne lekove", istakao je.

Dodao je da će se proces digitalizacije u zdravstvu nastaviti.

"Spremni smo"

"Očekujem rast ove godine, 2,5 posto, uprkos nastavku krize. Nama je javni dug u odnosu na BDP 50,2 %. Jedna Nemačka je na 70, 80%. Predsednik je obećao da nećemo preći granicu od 60%. Do kraja godine bićemo 53, 54, apsolutno držimo naš javni dug pod kontrolom, a svaki dinar ulažemo u investicije".

Rekao je da smo uvek spremni na najgori scenario. Podsetio je da, kad je zapretila energetska kriza, su skladišta odmah napunjena.

"Kada je ova godina u pitanju - spremni smo. Novca imamo na računu. Ukoliko bude potrebe da ponovo reagujemo u nekim oblastima - reagovaćemo", istakao je Mali.

Za više informacija pogledajte video-prilog TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: