Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji 78.000 ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je godišnja trgovinska razmena između dve zemlje dostigla vrednost od čak 8,2 i 8,3 milijarde evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.01.2023.

20:39

Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji 78.000 ljudi
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je rekao i da nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 78.000 ljudi

Vučić je na prvoj gala večeri Nemačko-srpske privredne komore (AHK), na svečanosti u hotelu Hilton, rekao da su mnogi tehnički pojmovi u automobilskoj industriji prihvaćeni u našem jeziku i da svi u Srbiji kažu gepek, anlaser, auspuh, šoferšajbna, ratkapna, kuplung i drugo.

"To se sve i proizvodi u našoj Srbiji, jer su došle nemačke kompanije u našu zemlju, koje zapošljavaju naše inženjere, radnike i menadžere", rekao je Vučić.

Istakao je da je kada je postao premijer pre devet godina trgovinska razmena dve zemlje bila oko dve milijarde evra, a danas između 8,2 i 8,3 milijarde evra, kao i da su tada nemačke kompanije zapošaljavale 17.500 ljudi, a danas 78.000.

Vučić veruje da će nemačke kompanije do kraja 2024. direktno zapošljavati i 100.000 ljudi u Srbiji. Kazao je da nam u Srbiji sve to postaje normalno i zahvalio našim nemačkim partnerima na ogromnoj podršci.

Vučić je rekao da smo od njih mnogo naučili šta znači odgovornost, ozbiljnost i posvećenost i marljivost kada je reč o poslu i da je zato naša zemlja napredovala i brže od drugih u okruženju, upravo zbog prisustva nemačkih kompanija, koje su menjale naše navike. Zato je važno da tu zahvalnost ne krijemo jer smo zahvaljujući njoj uspeli da podignemo našu zemlju, kazao je.

Vučić je rekao da je predsednik AHK Srbija Milan Grujić mnogo uradio za tu saradnju i zahvalio mu na ogromnom ratu i entuzijazmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: