Smanjen kreditni rejting Šolakovoj Junajted mediji

Jedna od tri najveće rejting agncije na svetu "Mudis" smanjila je kreditni rejting kompaniji "Adria Midco", koja je osnivač kompanije "United media".

Srbija

Izvor: B92.net

Četvrtak, 26.01.2023.

16:00

Smanjen kreditni rejting Šolakovoj Junajted mediji
Ilustracija: Depositphotos/REDPIXEL

Naime, „Mudis“ je promenio sa stabilnih na negativne izglede toj kompaniji, a kako kaže potpredsednik agencije Agustin Alberti, kompanija ima slabu likvidnost u poslednjih 12 meseci, i moraće da se pozabavi predstojećim dospećem duga 2024. i 2025. godine.

U izveštaju se dodaje da je, zbog visoke potrošnje, zatim kupovine mobilnih i fiksnih mreža i drugih koristi kao što su transakcije povezanih lica, uključujući zajam osnivaču, kompanija ugrožena u smislu slabe likvidnosti.

Agencija takođe izražava sumnju u najavljene prodaje imovine i tvrdi da ako se te transakcije ne obave na vreme, da može dođi do još slabije likvidnosti kompanije.

Mudis u izveštaju ističe da novac kojim kompanija raspolaže nije dovoljan u odnosu na veličinu kompanije, i da je mali u odnosu na potrebu za gotovinom u narednih 12 do 24 meseca.

Kreditni rejting predstavlja mišljenje o kreditnom riziku u narednom periodu i podrazumeva procenu sposobnosti i spremnosti izdavaoca da pravovremeno i u potpunosti izmiruje svoje obaveze prema kreditorima.

Agencije za kreditni rejting imaju značajan uticaj na finansijsko tržište, jer investitori i izdavaoci pomno prate rejtinge koje one daju.

Prilikom donošenja investicionih odluka investitor upoređuje rejtinge koje imaju finansijski instrumenti sa stepenom rizika koji je za njega prihvatljiv. Rejting izdavaoca ili hartije utiče na trošak zaduživanja izdavaoca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: