Mali: "Srbija u poslednjih 10 godina napravila ogroman korak napred" FOTO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas u Parizu da je plan da se za Expo 2027 obezbedi Nacionalni stadion i novi sajamski kompleks.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.11.2022.

17:48

Default images

"Danas smo na Generalnoj Skupštini #BIE u Parizu predstavili Srbiju kao kandidata za organizaciju specijalizovane izložbe @expo_belgrade_2027. Kao predsednik radne grupe, ponosan sam na na naš tim, koji je na najbolji mogući način predstavio Srbiju! Srbija je u poslednjih 10 godina napravila ogroman korak napred na brojnim poljima, a ovaj projekat bi bio logičan nastavak našeg uspešnog puta. O našoj zemlji su govorili Novak Đoković @djokernole, Miki Manojlović @miki.manojlovic_official, Stefan Milenković @stefanmilenkovichofficial... Do pobede", objavio je Mali na Instagramu. Mali je danas u Parizu, posle skupštine Međunarodnog biroa za izložbe na kome je predstavljena kandidatura Beograda za Expo2027, rekao da je Srbija spremna da organizuje tu manifestaciju, kao i da će Beograd nastaviti da se gradi nevezano da li će biti domaćin izložbe ili ne.

Naglasio je da je plan da se za Expo 2027 obezbedi Nacionalni stadion i novi sajamski kompleks, ali da su već obezbeđena finansijska sredstva za taj projekat, iako se još uvek ne zna ko će biti domaćin izložbe.

Mali je, u izjavi za medije nakon sednice, istakao značaj izlozbe EXPO za Srbiju i podsetio da je naša zemlja dokazala da može da bude domacnin velikom broju zemalja na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

"Za nas je EXPO 2027 izuzetno važan događaj s obzirom na ekonomske reforme i uspehe koje smo postigli u proteklih deset godina", rekao je Mali.

On je istakao da bi Srbija, ukoliko bi osvojila kandidaturu, postala domaćin za više od 150 zemalja učesnica manifestacije.

Objasnio je da tema Beograda "Igraj za čovečanstvo-sport i muzika za sve" zanači da je fokus na zadravlju, muzici, igri, kulturi, mladima i inovacijama.

Mali je naglasio da je EXPO velika šansa za našu zemlju, ali i potvrda svega onoga što je u Srbiji do sada urađeno.

Ocenio je da se Srbija ne ističe samo kao dominantna ekonomija u regionu, već i da se visoko pozicionirala kada su u pitanju inovacije.

"Danas u Srbiji imate vozove koji idu 200 kilometara na sat, do kraja godine će biti završena najviša zgrada u ovom delu evrope - Kula Beograda na vodi, gradi se 10 autoputeva i brzih saobraćajnica...Beograd se menja, Srbija se menja", kazao je Mali.

Zaključio je da će ukoliko Srbija dobije ovaj EXPO to biti kruna svega onoga na čemu se radilo poslednjih deset godina u zemlji.

Istakao je da je Srbija u konkurenciji za EXPO sa Argentinom, Španijom, SAD i Tajlandom, te da nakon završene kandidatire predstoji "lobiranje" za našu zemlju sve do juna 2023. kada će biti objavljeni rezultati.

Kazao je da je na Skupštini bilo reči o adutima Srbije, gde se najviše istakla njena balansirana spoljna politika.

"Ta naša balansirana spoljna politika daje nam mohućnost da zaključimo da bi najveći broj zemalja iz celog sveta došle u Beograd, jer smo uvek bili otvoreni, otvorenog srca i zemlja koja neguje dobre odnose i sa Istokom, i sa Zapadom i to se ne menja", poručio je Mali.

Kada je reč o movim ulaganjima za EXPO, ministar je kazao da se u Beogradu gradi novi Nacionalni stadion, kao i sajam pored njega.

Najavio je da će za te projekte do kraja nedelje potpisati ugovor za početak radova na infrastrukturi za oba objekta.

"Mi smo obezbedili finansiranje za to i najbolji svetski arhitekte rade na tome. To je razvojni projekat za Beograd, ne vezano da li ćemo biti domaćini EXPO-a ili ne, ako budemo još bolje", rekaonje Mali.

Naveo je da je EXPO značajan projekat i za ceo region koji je dodatno povezan inicijativom Otvoreni Balkan.

Izrazio je očekivanje da će Srbija doboti kandidaturu i istakao da su šanse za sada "50 prema 50".

U Parizu je danas zavrsena je 171. Generalna skupština međunarodnog biroa za izložbe, na kojoj se Srbija predstavila povodom kandidature Beograda za domaćina Međunarodne svetske izložbe "Expo 2027" sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

Na predstavljanju su govorili ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić i gradski urbanista Marko Stojčić.

Beograd su predstavili i prestižni srpski umetnici - violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, uz video uključcenje Novaka Ðokovića.

Ministar Siniša Mali rekao je da je optimističan po pitanju dolaska EXPO u Beograd i da on znači razvojnu šansu za Srbiju, ali i čitav region.

Tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran je i svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Brnabić.

Ovo je drugo predstavljanje kandidature Beograda, posle uspešne promocije u junu ove godine, na 170. zasedajnu Međunarodnog biroa za izložbe.

Zemlju domaćina "Expo" 2027. izabraće 170 zemalja tajnim glasanjem u junu 2023. godine.

Expo 2027 je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: