Banka podigla naknade? Evo šta mere koje je uvela NBS znače za vas

Povodom odluka pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge NBS je preduzela mere da zaštiti standard građana.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.08.2022.

13:04

Banka podigla naknade? Evo šta mere koje je uvela NBS znače za vas
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic

Neposredan rezultat tih aktivnosti i direktnog angažovanja guvernera je odluka svih banaka koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. da te naknade od 1. septembra umanje 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja, navode iz Narodne banke.

Time će građani u narednoj godini dana, prema procenama NBS, ostvariti benefit na zbirnom nivou od 7 milijardi dinara.

Pored toga, u skladu s prethodnim najavama, Narodna banka Srbije je juče usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama, kojom se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti, navodi se na sajtu vrhovne monetarne institucije u Srbiji.

Navedenom merom ograničena je i propisana cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara i precizirana njegova garantovana sadržina. Za svega 150 dinara građani koji se odluče za navedeni paket usluga moći će da dobiju tekući dinarski račun u banci, da besplatno podižu gotovinu na šalteru i na bankomatima svoje banke, da dobiju besplatnu debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava i neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima.

Kod onih banaka koje naplaćuju naloge u elektronskom ili mobilnom bankarstvu, imaće popust od 30 odsto u odnosu na najnižu cenu tog naloga koju plaćaju korisnici ostalih paketa. Pored toga, moći će da taj paket nadograde nekom dodatnom uslugom, kao što je kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeno prekoračenje ili izdavanje čekova, bez potrebe da prelaze na skuplji paket, a naknada koju za tu uslugu treba da plate ograničena je, tako da im se ta dodatna usluga isplati više od prelaska na skuplji paket.

Kako to izgleda u praksi

Primera radi, pretpostavimo da se korisnik opredeli za račun sa osnovnim uslugama, koji će sada koštati 150 dinara, a zatim proceni da mu je potrebna kreditna kartica (npr. radi plaćanja na internetu ili na rate) i da cena sledećeg paketa računa kod te banke iznosi 300 dinara.

Korisnik će za korišćenje kreditne kartice plaćati ili iznos koji za korišćenje te kartice plaćaju korisnici ovog sledećeg paketa, a ako korisnici sledećeg paketa tu kreditnu karticu ne plaćaju dodatno, onda korisnika osnovnog računa ta kreditna kartica ne može koštati više od 75 dinara (50% razlike između cena paketa), te će on i dalje plaćati manje (225 dinara) od korisnika paketa od 300 dinara, kod kog je kreditna kartica uključena u paket, objašnjeno je na sajtu NBS.

Obavezno obaveštavanje NBS o izmenama tarifnika

Kao dodatni kontrolni mehanizam postupanja banaka, radi obezbeđenja budućeg transparentnog i jasnog postupanja banaka u slučaju nameravanog povećanja naknada za pružanje platnih usluga, kao i prilikom uvođenja novih naknada – IO NBS je na jučerašnjoj sednici usvojio i Odluku o dopuni Odluke o upravljanju rizicima banke. Ovim propisom obezbedili su da NBS bude u primerenom vremenu obaveštena o planiranim izmenama tarifnika banaka, što omogućava i blagovremeno identifikovanje da li je postupanje banaka odgovarajuće, te preduzimanje odgovarajućih aktivnosti.

Od 21 banke njih 12 menjale cenu vođenja tekućeg

Od 1. januara 2021. do sada, od 21 banke u bankarskom sektoru Srbije koje imaju pakete računa za fizička lica (pošto Bank of China ne posluje s građanima) njih 14 menjalo je tarifnike (12 banaka, između ostalog, naknade za vođenje tekućih računa).

Trenutna cena osnovnih bankarskih usluga kod navedenih banaka je u odnosu na stanje na dan 31. 12. 2020, prema procenama NBS, povećana 13 odsto.

Prihvatili da ne povećavaju godinu dana

Iako su banke u skladu sa zakonom slobodne da odrede cene svojih usluga, kao i svaki drugi pružalac usluga, sada kada smo suočeni s rastom cena energenata i posledično mnogih drugih dobara i usluga, a čiji su uzroci izvan naše zemlje, NBS je pred banke iznela očekivanje da pokažu odgovornost i doprinesu očuvanju životnog standarda svojih klijenata, navodi se na sajtu Narodne banke.

U skladu s tim, sve banke su prihvatile poziv NBS da u narednoj godini dana ne povećaju cene platnih usluga. Pored toga, iako su u skladu s propisima imale pravo da povećaju naknade za platne usluge, sve banke koje su to učinile od 1. januara 2021. do danas prihvatile su da u narednoj godini dana, počev od 1. septembra, te naknade naplaćuju uz umanjenje od 30 odsto, ali ne manje nego što su iznosile pre povećanja.

Na taj način cena osnovnih bankarskih usluga bila bi u najvećoj meri vraćena na nivo od 31. 12. 2020. godine.

Od ukupnog broja otvorenih dinarskih računa (6,8 miliona), navedenim aktivnostima biće obuhvaćeno 70 odsto, a kod 50 odsto navedenih računa smanjiće se naknade za održavanje tekućeg računa, navodi NBS.

Procena Narodne banke je da će ušteda usled navedenog smanjenja za građane za narednih 12 meseci iznositi više od 7 milijardi dinara, od čega se na uštedu po osnovu umanjenja naknade za održavanje tekućeg računa odnosi oko 2,5 milijardi dinara, na uštedu po osnovu umanjenja naknade za izvršena plaćanja – oko 1,5 milijardi dinara, dok se ostatak (oko 3 milijardi dinara) odnosi na uštedu po osnovu umanjenja ostalih naknada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: