Preuzeli fabriku, ali žele da nastave da rade sa Atlantikom i pune vodu za Lidl

Firma Mirka Cvetinovića novi je vlasnik proizvodne lokacije Palanački kiseljak gde se pune Cockta i Karađorđe.

Srbija

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 29.06.2022.

11:29

Preuzeli fabriku, ali žele da nastave da rade sa Atlantikom i pune vodu za Lidl
Ilustracija: Shutterstock/yanik88

Vik Pro Univerzal, u vlasništvu srpskog preduzetnika Mirka Cvetinovića, kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u segmentu voda i bezalkoholnih pića, iako do sada prvenstveno na području trgovine, preuzela je od Atlantic Grupe proizvodnu lokaciju Palanački kiseljak.

To znači da je Vik Pro Univerzal novi vlasnik proizvodnih pogona koji se nalaze u blizini Smederevske Palanke u Srbiji. Prema izvorima sticaoca, sa Atlanticom sarađuju poslednjih 10 godina, ali ovom akvizicijom prvi put ulaze u proizvodni posao, prenosi Poslovni Dnevnik.

Planirano proširenje

Značajna podrška njihovom pokretanju proizvodnje je planirani nastavak saradnje sa Atlanticom.

Naime, na lokaciji se primarno proizvode i pune proizvodi za Atlanticov brend Cockta, a novi vlasnik fabrike nastavlja sa ovim aktivnostima u uslužnom obliku prema kupoprodajnom ugovoru. Istovremeno, tu se u maloj količini puni prirodna mineralna voda Karađorđe, tradicionalni brend mineralne vode na srpskom tržištu.

Vrednost transakcije je poslovna tajna, ali ne i poslovni planovi novog vlasnika. Atlantic je na Zagrebačkoj berzi saopštio da Vik Pro Univerzal nastavlja strateški razvoj poslovanja na ovoj proizvodnoj lokaciji, dok direktorka kompanije Maja Cvetinović najavljuje predstojeći investicioni ciklus.

"Sledeće godine planiramo da investiramo u proširenje proizvodnih kapaciteta, što će rezultirati novim zapošljavanjem", izjavila je Cvetinović.

Na tržištu mineralne vode u Srbiji, prema rečima sagovornice, ima prostora za njihove razvojne aktivnosti na novom brendu. U prvoj fazi, nakon preuzimanja proizvodnog pogona Palanački kiseljak, uz nastavak saradnje sa Atlanticom, otkriva da je u planu i saradnja sa Lidlom.

"Jedini deo našeg poslovanja biće zasnovan na saradnji sa Lidlom. Za njihov brend će se puniti mineralna voda", navodi direktorka.

Cvetinović nije želela da otkrije iznos najavljenog ulaganja u predstojeći razvoj brenda mineralne vode Karađorđe, ali je istakla značaj tradicije u proizvodnji koja datira još od 18. veka.

Sama fabrika je izgrađena šezdesetih godina. Postrojenja su ušla u sistem Atlantika preuzimanjem Droge Kolinske. Kupoprodajnim ugovorom je obuhvaćena sva imovina na lokaciji, kao i brend mineralne vode Karađorđe.

Proces deinvestiranja

Novi vlasnik preuzima i zaposlene u Palanačkom kiseljaku, njih 60. Transakcija je deo Atlantikovog procesa deinvestiranja manjih i non-core delatnosti u skladu sa njihovom korporativnom strategijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: