"Verujem da ćemo dobiti fer cenu gasa"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je na skupu u Davosu govorio o problemima sa kojima se suočavamo.

Srbija

Izvor: RTS

Sreda, 25.05.2022.

20:06

Foto: Printskrin/TV B92

Naglasio je da mi gledamo svoje interese i za njih se borimo.

"Ko zna i kakve pretnje mogu da budu i šta sve može da bude, ali kao što vidite prošlo je 90 dana – Srbija vodi istu politku, jedina u celoj Evropi. Jedna mala zemlja, brojčano malog, ali veoma ponositog naroda vodi svoju politiku – ne prorusku, ne prozapadnu, vodi svoju politiku. Nalazi se na evropskom putu, nikoga nije uvredila, ničim nije doprinela sukobu i vodi samostalnu i nezavisnu politku. Ponosan sam na svoju zemlju i na rukovodstvo koje je omogućilo da naša zemlja takvu politiku vodi", kaže Vučić. Kada je reč o predstojećem razgovorima sa Ruskom Federacijom o gasu, možda i sa predsednikom Vladimirom Putinom, kao i koja je cena gasa prihvatljiva za našu privredu, Vučić kaže da ne može da insistira na tome. "Naša cena gasa posle 31. maja bi bila na tržištu preko 1.000, sa transportom i posrednicima 1.300 dolara po hiljadu kubnih metara, 1.200 ili 1.300 dolara, to su ogromne cene. Verujem da ćemo dobiti fer cenu, uvek smo od naših ruskih partnera imali fer cenu, uvek smo imali sigurnost u snabdevanju. Za nas ono što je bilo delimično problem su količine, verujem da ćemo količine ovoga puta rešiti i ja se uzdam u to, nemam nikakvih sumnji da će rezultat mogućeg razgovora biti dobar", poručuje Vučić. Ističe da je naša situacija svakako teška, kao i da moramo da uložimo mnogo novca kako bismo zakupili i napunili kapacitete u Mađarskoj. "Sada verovatno moramo da kupimo i ovaj skuplji gas i da budemo sigurni za zimu i da uvek imamo dovoljno gasa da povučemo, ali ostaje da napravimo zajedno sa našim mađarskim prijateljima upravo sve to", navodi Vučić. Naveo je da ga je ministar finansija Siniša Mali obavestio o razgovorima sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, kao i da su oni stvarno spremni i da smo konkretizovali naše razgovore. "Hoću da ih potvrdim kada se vratim u Beograd i hoću da imam i to kao element u razgovoru sa predsednikom Putinom. Verujem da ćemo razgovarati i o situaciji u Ukrajini, o našim bilateralnim odnosima i mnogim projektima koje imamo zajednički. Mnogo tema imamo koje treba da razmotrimo sa ruskim predsednikom i verujem da ćemo imati korektan i dobar razgovor", zaključio je Vučić u intervjuu za RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: