Najavljena izmena uredbe o namirnicama: Poznato koliko će koštati šećer

Vlada Srbije će na sednici sutra, izmeniti važeću uredbu koja se odnosi na ograničenje cena namirnica, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2022.

18:49

Najavljena izmena uredbe o namirnicama: Poznato koliko će koštati šećer
Ilustracija: Depositphotos/anekoho

Tim izmenama cena šećera biće ograničena na određeni iznos - najverovatnije oko 89 dinara za kilogram - i važiće za sva pakovanja, bez obzira da li se šećer prodaje u ambalaži od kilograma ili u džakovima.

Vlada Srbije doneće sutra uredbu koja se odnosi na ograničenje cena namirnica, čime će biti ujednačene cene kilograma sećera u svim pakovanjima u maloprodaji, rekao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

On je kazao da će se najverovatnije ići na smanjenje cena većih pakovanja šećera i da veruje da će cena pakovanja šećera od kilogram biti između 89 i 89,99 dinara.

"Uredba će biti doneta i biće ujednačene cene kilograma šećera u svim pakovanjima u maloprodaji, tako da će se ići na pojeftinjenje pakovanja od pet, deset, 25 i 50 kilograma, da se izjednači sa cenom jednog kilograma i da se na taj način smanjimo pritisak, odnosno da kilska pakovanja kupuju domaćinstva, a da sva ostala pakovanja kupuju oni koji troše više šećera", rekao je Kandić za RTS.

Na pitanje da li se može desiti slična situacija kao sa šećerom i sa ostalim namirnicam kojima je cena ograničena, Kandić je kazao da ne očekuje da će se to desiti i da nisu tačne spekulacije da će se takva situacija dogoditi sa brašnom.

Objasnio je da je cena kilograma brašna viša nego brašno u rinfuzu, te da se ne očekuje da pekari krenu da kupuju kilska pakovanja.

Podsetio je da država interveniše i pmaže privrednicima i dodao da je u resornom ministarstvu u toku prijava pekara za sbvencionisano brašno iz robnih rezervi, pa zaključio da neće doći do nestašice kako brašna, tako ni suncokretovog ulja.

On je istakao da je Srbija poljoprivredna zemlja sa dovoljnom količinom zaliha žitarica i ostalih proizvoda, kao i da će država voditi računa i balansirati da se teret krize ne svali "preko leđa potrošača".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: