Počele prijave za 100 evra; Mali: "Isplata u prva tri dana juna"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je u ponoć počela prijava mladih od 16 do 29 godina za novih 100 evra.

Srbija

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 16.05.2022.

09:10

Počele prijave za 100 evra; Mali:
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Kako je istakao, do osam časova ujutro, preko portala Uprave za trezor – idp.trezor.gov.rs, prijavilo se 1.300 njih.

"U prvom krugu je novac dobilo 1.059.425 mladih, a u ponoć je krenula prijava za drugi krug pomoći od 100 evra, ali samo za one koji se do sada nisu prijavili. Ovaj proces prijave biće otvoren do 31. maja, a proces je isti kao i ranije, potrebno je uneti broj lične karte, jedinstveni matični broj i izabrati banku u kojoj želite da vam se uplati novac. Dakle, reč je o efikasnom i jednostavnom načinu prijave", napomenuo je Mali gostujući na RTS-u.

On je istakao da je ovo još jedno od obećanja koje je država dala i ispunjava ga, napomenuvši da je to važno zbog poverenja građana prema Vladi, kao i zbog kredibiliteta države i budžeta, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Mi ćemo mladima koji se sada prijave, ali i za one koji su se prijavili u prvom krugu, novac uplatiti 1, 2. i 3. juna. Za prvi krug pomoći mladima, izdvojili smo iz budžeta 12,5 milijardi dinara, a očekujem da će sada biti izdvojeno nešto više novca, između 12,5 i 13 milijardi dinara. Taj novac je izdvojen u budžetu, to smo planirali i mladi ne treba da brinu. Svako obećanje koje smo dali, mi smo i ispunili, od 100 evra pomoći svim punoletnim građanima 2020. godine, kada je počela pandemija virusa korona, do ove godine kada smo isplatili 10.000 dinara pomoći zaposlenima u zdravstvu, 20.000 dinara penzionerima, što je najveća pojedinačna pomoć ikada isplaćena, 10.000 dinara prosvetnim radnicima, radnicima u socijalnim službama, do 100 evra pomoći mladima", rekao je on.

On se osvrnuo i na stanje javnih finansija i napomenuo da je u prvom kvartalu ostvaren deficit od 72 milijarde dinara, a da je planirano 82 milijarde dinara.

"Planirali smo deficit od tri odsto za celu godinu, s namerom da i u godinama koje slede radimo još više na njegovom smanjenju. Manjem deficitu od planiranog je pomogla veća naplata prihoda. Stopa rasta u prvom kvartalu je 4,3 odsto, a planirali smo 3,7 procenata u drugom kvartalu. Pogledajte situaciju u svetu, mnogo država se približava recesiji zbog globalne krize, zbog problema sa energentima, sukoba u Ukrajini, a mi sa druge strane imamo zdrave stope rasta. To vodi ka većim prihodima u budžetu", objasnio je on.

Mali je rekao da se svakodnevno prati situacija u svetu, koja je daleko od dobre.

"Mi smo u aprilu imali inflaciju 9,6 odsto, a dve trećine čini uvezena inflacija. Na neke stvari jednostavno ne možete da utičete. Vlada je učinila sve da zaštiti životni standard građana, jer i dalje kontrolišemo cenu goriva, nije povećana cena električne energije za građane, iako cena svih energenata raste u svetu, ima gasa, a slede teški pregovori sa Ruskom Federacijom oko gasa u narednom periodu. Takođe, zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica. Danas je možda važnije imati namirnice, nego njihova cena. Mi svega imamo, čak i za godinu, dve unapred, bar kada je hrana u pitanju, a pogledajte rafove u prodavnicama širom sveta. Borimo se za energente, nabavili smo sirovu naftu i dizel, napunili smo skladišta do maksimuma", naveo je Mali i dodao da će država reagovati i pomoći privredi i građanima ukoliko se za time stvori potreba.

Ministar finansija je napomenuo da je zadovoljan procesom uvođenja novog sistema fiskalizacije, koji je počeo da se primenjuje od 1. maja.

"Sada na računima dominira QR kod. Istakao bih da smo samo u petak, za jedan dan, imali 10 miliona izdatih fiskalnih računa. To je najvažniji alat u borbi protiv sive ekonomije. Mi pričamo o pomoći i poljoprivrednicima, građanima, mladima, privredi. Suština je u tome da svako ko ne uzme fiskalni račun, šteti sebi, jer deo novca ide u budžet. Nama nije stala nijedna investicija, gradimo 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali ćemo videti za prioritete u budućnosti, a uz to država ispunjava sve svoje obaveze. U poslednjih 10 dana Poreska uprava je uradila 367 provera na terenu. Mi se sa ovim ne šalimo i nastavićemo kontrole. Građani treba da pomognu u tome, da skeniraju račune kako bi dobili poruku da li su validni ili ne. Samo zajedno možemo da se izborimo sa sivom ekonomijom, da čak i u krizi nastavimo da gradimo uređen sistem, jer tako stvaramo lepšu i uređeniju Srbiju", rekao je Mali.

Odgovarajući na pitanje o rešavanju pitanja korišćenja fiskalnih kasa na pijacama, Mali je objasnio da konstruktivnim razgovorom sa pijačnim prodavcima pokušavaju da pronađu rešenje koje će biti prihvatljivo za sve.

Naveo je da su napravljene ogromne promene i uvođenjem elektronskih faktura od 1. maja.

"Sada elektronske fakture koristi oko 10.500 korisnika javnih sredstava. Svima je jednostavnije, nema više papirnih faktura, a do kraja godine i privatni sektor se prebacuje na taj sistem. Mi želimo red, uređen sistem, da idemo korak dalje, da napravimo atraktivan, transparentan privredni sistem. To diže investicioni rejting i čini privredu konkurentnijom. Tako smo do 20. aprila imali čak 600 miliona evra investicija, bez obzira na globalnu krizu, što znači da kod nas dolaze investitori, otvaraju fabrike, radna mesta", rekao je on i zaključio da reforme ne smeju da stanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: