Dolazi nam agrarni gigant - svi se pitaju o kome se radi

Srbijom je odjeknula vest da se dve velike kompanije spremaju da dođu i ulože novac u preradu kukuruza.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2022.

13:19

Dolazi nam agrarni gigant - svi se pitaju o kome se radi
Ilustracija: Fotokostic/Shutterstock

Osim korporacije iz Egipta, koja je među najpoznatijima u svetu, razgovaralo se i sa kompanijom iz Kine.

Kako Novosti nezvanično saznaju, reč je o agrarnom gigantu, koji poseduje pet fabrika i ima više od 15.000 zaposlenih. Godišnji obrt kineske kompanije je tri milijarde evra. Uz to, u planu je da kod nas zaposli oko 1.000 radnika.

Investicija, samo kineske kompanije, mogla bi da bude vredna i više od 200 miliona evra.

Saznajemo: Sprema se investicija od 250 miliona evra

Kako podseća list, nedavno je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao da ima pregovore sa jednima od najvećih prerađivača kukuruza u svetu. Oni će doći u Srbiju i nameravaju da otvore pogon. Tu će prerađivati pola miliona tona kukuruza godišnje.

"To vam je otprilike 70.000 hektara da podmirite samo njihove potrebe. Ali da prave finalne proizvode - aminokiseline, skrobove, glukoze. Biće to kao da smo od maline napravili ekstra sok, premijum robu. Mi smo zemlja koja ima dosta ove sirovine i zašto bismo prodavali kukuruz na berzi, kad možemo da napravimo skrob ili glukozu", najavio je Nedimović.

Zvanični podaci pokazuju da se ukupan izvoz kukuruza, u odnosu na 2010. godinu - duplirao. Tako je, u 2020. godini Srbija prodala 3.604.410 tona, u vrednosti od 582.056.000 evra.

Prosečni prinos po hektaru, 2020. godine, bio je 7,9 tona, a ukupne površine pod ovom žitaricom 996.000 hektara. Prinosi se, u zavisnosti od godine, kreću između 6,2 i više od sedam miliona tona.

GMO: "Srbija ima nultu toleranciju"

Stručnjaci u Srbiji saglasni su da naša zemlja treba da se odmakne od primarne proizvodnje i usredsredi na prerađivačku industriju. Tu leži mnogo veća zarada. Ne samo kod kukuruza, već i drugih žitarica. Uz to, ovako velike investicije mogle bi da pokrenu i preradu u našoj zemlji, kod domaćih kompanija. Kukuruzom se ne trguje samo zbog stočne hrane, već zbog daleko šire primene koju on pruža. Od ishrane ljudi do kozmetike. Kod nas se najviše kukuruz prerađuje u etanol, što ne predstavlja mnogo zahtevnu proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: