Sprema se rekonstrukcija i izgradnja devet graničnih prelaza

Republička direkcija za imovinu raspisaće tender 9. maja za predaju dokumentacije za rekonstrukciju nekoliko graničnih prelaza, kao i za izgradnju jednog novog.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.01.2022.

16:47

Sprema se rekonstrukcija i izgradnja devet graničnih prelaza
Ilustracija: Happy_stocker/Shutterstock

Reč je o rekonstrukciji prelaza Jaša Tomić, Kaluđerovo, Kelebija, Ðerdap 1, Jabuka i Ljuba, kao i o izgradnji novog prelaza Miratovac–Lojane. Takođe, u planu je i tender za izvođenje radova modernizacije graničnih prelaza Kusjak i Neštin, koji će biti raspisan 1. septembra.

Prethodno su za ove poslove bili raspisani tenderi za projektovanje, ali je tender za projektovanje izgradnje GP Neštin obustavljen zbog nepotpune dokumentacije ponuđača, prenosi portal eKapija.

Za projektante GP Kusjak izabrane su firme Set Šabac, AG institut Novi Sad i BG Arh Beograd.

Uskoro počinje ostvarivanje "višedecenijskog sna"

Srbija i Severna Makedonija potpisale su krajem 2019. godine Sporazum o uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza Miratovac–Lojane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru prošle godine rekao je da Srbija radi sve da se otvori novi granični prelaz Miratovac–Lojane, kao i da postoji značajno interesovanje albanskog življa koji živi sa druge strane naše granice da se taj prelaz otvori, "ali da to nije jednostavna i laka stvar".

Do sada su pokrenuti, odnosno najavljeni projekti rekonstrukcije GP Horgoš, Kusjak, Neštin, Godovo, Srpski Itebej–Otelek, Bački Breg Hercegsanto...

Radovi i na -10: Niče put do Miloša Velikog, moći će se i biciklom i peške FOTO

Direkcija je oglasila i prethodna obaveštenja o raspisivanju tendera za građevinske radove na tekućem održavanju i hitnim intervencijama na graničnim prelazima u Srbiji vrednosti 45 miliona dinara, a planirani datum raspisivanja je 15. mart.

Takođe, tender za održavanje i intervencije na elektroinstalacijama planiran je za 2. mart, nakon čega će 10. maja biti raspisan tender za zamenu kontrolnih kabina na graničnim prelazima u Srbiji.

Tender za čišćenje graničnih prelaza Bogojevo, Kelebija, Bajmok, Ðala, Jaša Tomić, Kotroman, Godovo, Špiljani, Prohor Pčinjski i Strezimirovći najavljen je za 7. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: