Uvozimo radnu snagu: Na tržištu nema kuvara, konobara, frizera, auto-mehaničara, stolara...

Miloš Turinski iz Infostuda rekao je da, sem IT sektora, u kome će deficit kadra vladati i narednih pet godina, i zanati su deficitarna zanimanja u Srbiji.

Srbija

Izvor: RTS

Ponedeljak, 24.01.2022.

14:25

Uvozimo radnu snagu: Na tržištu nema kuvara, konobara, frizera, auto-mehaničara, stolara...
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Na tržištu nema kuvara, konobara, frizera, auto-mehaničara, stolara, napomenuo je Turinski.

Privreda se oporavlja, to potvrđuju i podaci iz prošle godine o rastu broja oglasa za posao, tvrdi RTS. Na portalu "Poslovi infostud", u ponudi je bilo čak 61 odsto više oglasa u odnosu na 2020. godinu. Poslova je sve više, ali je zato kandidata sve manje.

Miloš Turinski iz Infostuda rekao je da je u godinama pre pandemije bio stabilan rast oglasa za posao iz godine u godinui i uvek je iznosio od 30 do 35 odsto, što je merodavniji podatak i da na osnovu toga zaključimo da privreda stabilno raste.

"Godinu smo završili rekordno sa preko 67.000 oglasa za posao. Sa druge strane naše tržište postaje sve deficitarnije, a borba za kadrovima sve veća", istakao je Turinski.

Prema njegovim rečima, prosek onih koji konkurišu za svaki posao od ovih 67.000 je 57, dok je proteklih godina taj broj bio i 100.

"Kandidata na tržištu je sve manje i borba za stručnim kadrovima je sve veća", naveo je dodajući da ljudi više neće da konkurišu kod bilo kog poslodavca.

Naveo je primer da, ako imate 100 oglasa za posao, a 10 nude dobre uslove i visoku zaradu, svi će konkurisati kod ovog poslodavca koji nudi bolje uslove.

"Kada pričamo o Srbiji najtraženiji je sektor trgovine i prodaje i od strane poslodavaca, ali i od strane kandidata. Prošle godine se najviše tražila administracija, IT, mašinstvo, elektrotehnika. Ali tražile su se pozicije poput magacionera i vozača", napomenuo je Turinski.

Kako je rekao, ako pogledamo šta su poslodavci najviše nudili, a sa druge strane gde su kandidati najviše konkurisali, podudaraju se želje.

"Srbija postaje deficitarna, uvozimo već radnu snagu. Sem IT gde će deficit vladati i narednih pet godina i zanati su deficitarni, kuvari, konobari. Na tržištu nema ni frizera, auto-mehaničara, stolara", napomenuo je.

Sudeći po onome što se na početku godine vidi, ističe da će i 2022. godina biti dosta dobra za sve građane koji traže posao.

Savetovao je i mlade i roditelje da se dobro informišu pri izboru zanimanja.

"Zanati su zapali u neki plan B, pa i C. Mladi ne žele da se bave ovim zanimanjima jer misle da nisu dovoljno vredna. Međutim, to su zanimanja koja mogu da im donesu budućnost, stabilan i siguran posao, a i visoku zaradu", rekao je Turinski.

Napomenuo je da smo godinama učeni da treba završiti fakultet kako bi se lakše došlo do posla, a situacija je sada suprotna, više se traži kadar sa srednjom stručnom spremom nego sa višom ili visokom stručnom spremom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: