Još malo: Novi cenovnik cigareta u Srbiji stupa na snagu

Zbog redovnog usklađivanja akciza, pušači ovih dana gledaju nove cene cigareta.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 24.01.2022.

11:23

Još malo: Novi cenovnik cigareta u Srbiji stupa na snagu
Ilustracija: sruilk/Shutterstock

Paklica pojedinih proizvođača je skuplja po 10 dinara, a oni koji do sada nisu promenili cenovnike to će da urade od 31. januara. Tako će najjeftnija paklica koštati 290 dinara, a ona skuplja i do skoro 600 dinara.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske, piše Blic.

Novi cenovnik neke kompanije već su počele da primenjuju, neke duvandžije će ga uvesti sa prvim danom februara, a neke nekoliko dana kasnije. Razlog za poskupljenje je uvećanje specifične akcize za dinar i po po paklici, pa će država po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 78,25 uzimati 79,75 dinara.

Akcize se inače usklađuju dva puta godišnje – u januaru i julu, i tako će biti sve do kraja 2025. godine, a ovaj državni namet se uvećava za 1,5 dinara.

Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne četiri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara, zbog čega će najjeftinije zadovoljstvo pušače koštati 290 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan moraće iz džepa da izdvoje i 570 dinara.

Cene duvana rastu sporije od plata, biće više pušača

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država, umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine, što znači da će ovaj državni namet svoju vrednost promeniti još sedam puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi se u naredne tri godine dostigli standardi koji važe u Evropskoj uniji.

Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU. Za naše prilike u nekim državama, poput Irske, gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i devet evra, to je izuzetno skupo. Ipak,u drugim državama je duvan jeftiniji pa tako se u Austriji prosečna cena po paklli kreće oko 5,1 evro, u Češkoj 3,53, Mađarskoj 3,90, Sloveniji 3,69, a u Italiji 4,90 evra, dok je u Bugarskoj samo 2,5 evra.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta uvećava se za dinar po milimetru, što znači da će i oni koji njih koriste plaćati skuplje svoj užitak, a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: