Raspisan tender: Korak bliže izgradnji mosta preko Dunava

Projekat izgradnje mosta između Neština i Bačke Palanke preko Dunava uskoro bi mogao da se pomeri sa mrtve tačke.

Srbija

Izvor: eKapija

Petak, 03.12.2021.

15:48

Raspisan tender: Korak bliže izgradnji mosta preko Dunava
Ilustracija: Alex Stemmers/Shutterstock

Nakon najava o izgradnji mosta 2014. godine, najave radova za 2017. i tražnje usluge za izradom idejnog rešenja 2018. godine, Putevi Srbije raspisali su tender za projekat pribavljanja građevinske dozvole na izgradnji mosta sa pristupnim putevima.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, most je deo državnog puta IB reda i predstavlja vezu Bačke Palanke sa Neštinom, Erdevikom, Kuzminom i državnom granicom sa Bosnom i Hercegovinom.

"Most se sastoji od centralnog dela mosta preko plovnog puta Dunava i pristupnih delova mosta sa bačke i sremske strane. Most prelazi preko koridora predmetne deonice državnog puta IB reda broj 19, nekategorisanog puta, odbrambenog nasipa, reke Dunav, šuma i šumskog zemljišta i poljoprivrednog zemljišta", navedeno je u tehničkoj dokumentaciji, prenosi Ekapija.

Ukupna dužina mosta iznosi 1.898 metara, a zbog velike dužine konstrukcija je podeljena na tri dilatacione celine.

Srednji stubovi mosta koji nose superstrukturu sastoje se iz dva vitka paralelna stuba na razmaku od 10 metara. Na krajnjim stubovima, istovetne geometrije kao srednji, visine 21 i 39 metara, biće oslonjene prilazne konstrukcije.

Sa bočnih strana na centralnom delu predviđene su prilazne saobraćajnice (rampe) sa tipskim rasponima od 50 metara.

Projekat za građevinsku dozvolu radiće se na osnovu idejnog rešenja investitora. Vrednost posla iznosi 75 miliona dinara.

Tender je otvoren do 30. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: