Cena hleba na jugu i severu Srbije: Gde je najviše poskupeo i zašto? VIDEO

Hleb, burek i peciva skuplji su za pet do deset dinara.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 09.11.2021.

19:39

Cena hleba na jugu i severu Srbije: Gde je najviše poskupeo i zašto? VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Pekari objašnjavaju da je to zbog većih cena žita i brašna.

Ekipa TV Prva je na jugu i severu zemlje istraživala kolike su trenutno cene i gde su veća poskupljenja.

Četvrtina bureka u leskovačkim pekarama još uvek po staroj ceni, 100 dinara. Hleb, kifle i peciva skuplji za 10 do 15 odsto.

Pšenica je na tržištu poskupela pa je i cena brašna veća, kažu pekari. Za razliku od Leskovca u Bujanovcu, Vranju i Nišu poskupeo je i burek u proseku za 10 dinara.

Vojvodina

Iako je Vojvodina najveća žitnica u Srbiji i mesto gde se proizvede najviše brašna, najavljena poskupljenja pekarskih proizvoda zavisiće od skoka cene pšenice na svetskoj berzi, pošto cena žita na svetskoj berzi nikada nije bila veća.

"Cena pšenice povećana je za 36 odsto. Neki najsvežiji podatak koji imam je da je brašno u avgustu bilo 29,50 dinara, a da je danas 41, 50", kaže za TV Prva Lazar Popović, prehrambeni tehnolog "Mlinpek projekt".

Skuplji su i energenti nego letos, pa će umesto 45 do 60 dinara po vekni hleba, Novosađani morati da izdvoje bar pet dinara više za hleb, a burek će koštati do 170 dinara za 200 grama.

Kako bi se normalizovalo stanje na tržištu praćeno abnormalnim skokom cena sirovina, ljudi sa iskustvom u pekarskoj industriji veruju i u intervenciju države.

"Iz robnih rezervi da ubaci određenu količinu pšenice koja bi se prerađivala u našim mlinovima po ceni koja je približna onoj iz avgusta i da se ona nudi pekarima", kaže Popović.

Energenti verovatno ne, ali pšenica će sigurno biti još skuplja do kraja godine. Od juče, više u pekarama troše Zrenjaninci, ali to isto čeka i ostale žitelje severne pokrajine u narednih desetak dana.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: