Deonicu nazivaju auto-putem – vodi ih do "zlatne koke"; placevi i kuće nikad skuplji FOTO

Nakon što je završena deonica puta od raskrsnice na Branoševcu do centra Zlatara, Novovarošani su ga nazali svojim auto-putem.

Srbija

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 08.11.2021.

12:34

Deonicu nazivaju auto-putem – vodi ih do
Foto: RINA

Upravo je to žila kucavica njihovog kraja koja spaja opštinu sa Sjenicom, ali i omogućava turistima da lakše i brže stignu u srce planine koja iz godine u godinu postaje sve posećenija i upravo je turizam okosnica razvoja ovog kraja.

Završenu deonicu obišao je i ministar saobraćaja, građevinarstva i infastrukture Tomislav Momirović.

"Put je dužine oko kilometar i iako nije mnogo dugačak od izuzetnog je značaja pre svega za meštane Nove Varoši. U ovu deonicu uloženo je 100 miliona dinara, kako bi put bio izuzetnog kvaliteta i po svim propisanim standardima. Širine je od šest do osam metara, a izgrađene su i pešačke staze, kao i postavljena zaštitna ograda. On znači prozor u svet, ali i izvor života. Značiće nova radna mesta, nove investicije i dodatni razvoj turizma na planini Zlatar i ono što je najvažnije veće plate za meštane, što je naš krajnji cilj", izjavio je Momirović.
Foto: RINA
Prema njegovim najavama, ovde nije kraj investicijama u ovu opštinu Zlatiborskog okruga, a za nekoliko meseci očekuju se nova kapitalna ulaganja u putnu infrastrukturu, piše RINA.

"Na proleće počinje izgradnja kružnog toka, koji je preko potreban žiteljima, ali i svima koji prolaze kroz ovaj kraj. Plan je da ti radovi budu završeni u rekordnom roku, do kraja leta sledeće godine", istakao je Momirović.

Koliko je završetak ove deonice značajan i da ga sa razlogom zovu svojim auto-putem dokazuje i podatak da je tražnja za placevima na Zlataru višetruko uvećana. Brojni investitori već su izrazili svoje interesovanje za ulaganje na planinu Zlatar, tako da u odnosu na period od pre deset godina slobodnih placeva skoro i da nema.
Foto: RINA
"Velika je potražnja, a cene su višestruko skočile. Nekada je ar zemljišta na Zlataru koštao oko 1.000 evra, a sada se ne može naći ispod 5.000 evra i kreće se do 10.000. Kuće su se nekad prodavale za 20.000 evra, a sada je njihova cena oko 35.000 evra Naša planina i prirodne lepote kojima obiluje ovaj kraj visoko su pozicionirane na turističkoj mapi Srbije, što potvrđuje i sve veći registrovan broj noćenja u privatnom i hotelskom smeštaju. Dobra putna infrastruktira je jedan od osnovnih preduslova za razvoj turizma na Zlataru“, rekao je Radosav Vasiljević.

Radi se i na potezu Kokin Brod – Pribojska Banja

Ministar Momirović je, nakon obilaska u Novoj Varoši, obišao i tekuće radove na rehabilitaciji državnog puta na deonici Kokin Brod – Pribojska Banja koji su započeti u septembru ove godine. Tom prilikom napomenuo je da je ovaj put dobar primer kojim tempom teku radovi, kada predsednik Srbije da obećanje građanima Priboja i da će dinamika radova biti na najvišem nivou uprkos hladnijim vremenskim uslovima..

"Prisustvujemo i po ovim vremenskim uslovima kompletnoj rekonstrukciji puta od Priboja do Kokinog Broda, dužine 27 kilometara. Radi se i rekonstrukcija kolovozne konstrukcije, zaštita kosina, sanacija klizišta, i ovaj put je verovatno najvažniji put u ovom delu Srbije'', rekao je ministar.

Momirović je dodao da su za sledeću godinu u budžetu ministarstva opredeljena dodatna sredstva za izgradnju značajnog broja lokalnih puteva, kao i da u okrugu Priboja počeće izgradnja puta od Bara do Kamene Gore, dužine 9 kilometara i vrednosti oko 450 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: