Banke tužilo gotovo 100.000 ljudi, nekad i zbog dva evra; "Posle nema novog kredita"

Broj tužbi pokrenutih protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita kreće se čak do 250.000, rekao je predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Srbija

Izvor: Svet bankarstva i investicija, Bonitet.com

Petak, 05.11.2021.

18:10

Banke tužilo gotovo 100.000 ljudi, nekad i zbog dva evra;
Ilustracija: Marian Weyo/Shutterstock

Međutim, on ističe da postoji razlika kada je reč o klijentima i broju pokrenutih sporova.

"Koliko za sada znamo reč je o 220.000 do 250.000 tužbi. Broj klijenata koji su tužili banke kreće se od 50.000 do 80.000, maksimalno 100.000. Ta razlika u broju je nastala zato što su advokati sa namerom povećavali broj procesa, tako što su po osnovu jednog kredita podnosili čak četiri tužbe", pojašnjava predsednik UBS za časopis "Svet bankarstva i investicija".

Dodaje da klijenti koji su tužili banke moraju da budu svesni uzročno-posledične veze, da onda ne mogu da očekuju da će dobiti novi kredit ili dozvoljeni minus, prenosi portal Bonitet. "Za banku svaka tužba znači odvajanje novca za rezervisanje, za banke je to trošak jer taj novac ne može da bude u plasmanima", ističe Vasić.

On je izneo i podatak da su iznosi za koje su klijenti tužili banke različiti, ali da ima nekoliko stotina tužbi koje se odnose na iznose ispod 250 dinara.

"To je očigledno interes da bi se pokrenula mašinerija, da bi se naplatili troškovi. Pitanje je da li biste vi kao klijent ugrozili poslovni odnos sa bankom zato što vam je neko besplatno ponudio da tužite banke ili je neko otkupio potraživanja", kaže Vasić i dodaje da se u Srbiji desetak advokatskih kancelarija bavi ovim temama.

Kada je reč o dosadašnjim presudama nadležnih sudova od 2018. godine, nije rađena precizna analiza toga koliko su banke novca isplatile na ime obrade troškova kredita.

"Svaka banka vodi svoje podatke. Možemo da procenimo da je reč o nekoliko desetina miliona evra", kaže Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: