Vučić: Zima će biti duga i hladna, molićemo za bolje uslove nabavke gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će tražiti bolje uslove u Moskvi po pitanju snabdevanja gasa.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.10.2021.

21:31

Vučić: Zima će biti duga i hladna, molićemo za bolje uslove nabavke gasa
Printskrin: TV B92

"Ne znamo kako ćemo da rešimo pitanje poskupljenja gasa", rekao je on.

Dodao je da je Moldavija rešila problem sa Rusima i podsetio da će imati sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Jasno je da je kombinovana formula naftna i berzanska cena, a mi ćemo ćemo da molimo za nešto povoljnije uslove", rekao je on.

Napomenuo je da od toga zavisi i budućnost zemlje, jer trošimo gas iz naših rezervi iz Banatskog dvora.

On je kazao da od uslova kako će izgledati nabavka gasa, a zima će, kako je rekao biti duga i hladna, zavisi i povećanje plata i penzija.

"I sad nam je pitanje hoćemo li brzo da obnovimo TENT 1 blok i da napravimo dogovor sa Putinom, onda bismo mogli da idemo i na veći rast plata i penzija ali cilj je najpre da ne povećavamo cene gasa i struje", rekao je on.

Vučić je napomenuo da Srbija ima najniže cene struje i gasa, samo Moldavija i Ukrajina imaju niže.

"Istovremeno, ljudi žele da udišu čist vazduh, da imaju čistu vodu, da imaju kanalizaciju, pa modamo da ulažemo u obnovljive izvore. Moramo i više da se vozimo vozovima, a manje automobilima. Najglasniji su oni koji govore o zagađenom vazduhu. Oni koji sednu sami u automobil u stanju su da za to okrive državu. To mora da bude zajednički rad", rekao je on.

"Hoću da građanima garantujemo da će imati toplu zimu u svojim domovima, da ne povećavamo cenu električne enegije i gasa bar do kraja grejne sezone, iako je to užasno opterećenje za državu", kazao je on.

Srbija lider u regionu

Printskrin: TV B92
Vučić je još jednom napomenuo koliko je Srbija napredovala poslednjih godina u odnosu na region.

On je rekao da je uveren da će naša zemlja i ove godine uspeti da ostvari priliv direktnih stranih investicija od tri milijarde evra, kao i da u zemlji i regionu niko ne može da ospori objektivne parametre.

Vučić je kazao da je analizirao priliv direktnih stranih investicija u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj u periodu od 2016. do 2020. godine.

Naveo je da je Srbija u tom periodu imala u proseku tri milijarde evra SDI godišnje, a Hrvatska 1,3 miliajrde, Slovenija 1,2 milijarde, a Bugarska 1,8 milijardi evra.

"Ovo su sve zemlje EU i mi jedini nemamo izlaz na more", istakao je Vučić.

Kazao je da će Hrvatska imati ove godine veliki rast BDP pošto je imala veliki pad prošle godine, ali da će opet u ove dve godine imati za šest procenata manji rast od Srbije.

"Mi smo nadoknadili razliku u BDP (u apsolutnom iznosu) za 3,5 milijardi evra za samo dve godine, a zaostajali smo 11,5 milijardi kada sam postao predsednik vlade, dok ćemo sada i pored tog velikog rasta u Hrvatskoj, zbog velikog pada prošle godine, možda u odnosu na tu zemlju biti u minusu do samo pola milijarde. Koliko smo pre zaostajali, ovo je veliki uspeh Srbije", istakao je predsednik Vučić.

Takođe, napomenuo je Srbiji Evropa ne daje 20 odsto sredstava za budžet.

Kod nas su sve to građani Srbije zaradili, dodao je Vučić i istakao da ostaje pri proceni da će u našoj zemlji prosečna plata 2025. godine biti 900 evra.

Naveo je da ga ne sekira što ga napadaju u regionu pošto govori istinu, kao i da je video u današnjim novinama da izbori imaju alternativu ida će po njima, kako je rekao, da ide u zatvor ili da završi u ludnici.

Nisam znao da se o tome odlučuje na izborima, dodao je Vučić.

Naglasio je da to dovoljno govori o navodnoj diktaturi u Srbiji, ali i nemoći pojedinaca.

Brzim vozom do Novog Sada za manje od 30 minuta i za 57 min

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će brzi voz od Beograda do Novog Sada imati dve vrste vožnji, jednu kojom će stizati za manje od pola sata i drugu sa zaustavljanjem u stanicama koja će trajati oko 57 minuta.

"Postojaće dve verzije, jedna vožnja će biti nešto od pola sata i postojaće jedna ili nijedna stanica do Novog Sada, dok će druga verzija biti sa osam ili devet stanica i trajaće vožnja 57 minuta", rekao je Vučić gostujući na B92.

Komentarišući pojedine kritike na društvenim mrežama, predsednik je kazao da je sasvim logično da će brzi voz moći da pređe od Beograda do Novog Sada za pola sata ako ide do 200 kilometara na sat, na razdaljini nešto većoj od 80 kilometara, koliko ima između ta dva grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: