Sve o "munji" koja je stigla u Srbiju FOTO

Prvi od tri Štadlerova voza stigao je u Srbiju, a građani će moći da se voze istim od 1. marta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.10.2021.

14:50

Sve o
Štadlerov voz; Foto: MGSI

Već mesecima javnost čeka da se upozna sa ovim dabldekerom koji razvija 200 kilometara na sat, a B92.net vam sada predstalja sve detalje.

Kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dvospratne, četvorodelne, elektromotorne garniture koje nose oznaku "Stadler KISS 200", imaju kapacitet od 316 mesta. Preciznije, ukupno 301 sedište prvog i drugog razreda, 13 preklopnih sedišta i dva mesta za invalidska kolica.

"Dužina voza je 100 metara, širina 2,8 metara. Voz poseduje dva bara sa automatima za tople napitke, kao i toalet prilagođen osobama sa ograničenom pokretljivošću i dva standardna toaleta. Uz savremen eksterijer i enterijer, odlične performanse i kvalitet, visoki nivo komfora i bezbednosti tokom eksploatacije, ovi vozovi su usklađeni i sa relevantnim Tehničkim specifikacijama interoperabilnosti EU (takozvani TSI) - što će biti prva takva vozna sredstva za prevoz putnika koja saobraćaju na prugama Republike Srbije", poručuju za B92.net.

Kako je ranije rečeno, tu su i bežični internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar.

Gde ćemo moći da se vozimo?

Plan je da ovi vozovi saobraćaju primarno na deonici Beograd Centar - Novi Sad. Potom, kada bude završena, i na deonici od Novog Sada do Subotice, a u krajnjoj fazi - i sve do Budimpešte.

Vojvodinom 200 na sat u vozu: Pogledajte novoizgrađeni tunel i vijadukt visok kao osmospratnica

"Međutim, važno je istaći da ovi vozovi poseduju sve tehničke karakteristike i signalno-sigurnosne i komunikacione sisteme koji im omogućavaju saobraćaj i kompatibilnost na takozvanim konvencionalnim, to jest ostalim prugama u Republici Srbiji. Naime, na pruzi Beograd Centar – Novi Sad – Subotica prvi put u Srbiji će biti primenjen takozvani Evropski sistem kontrole vozova (ETCS), odnosno Evropski sistem za upravljanje železničkim saobraćajem (ERTMS), prema savremenim standardima EU, koji je kao takav za Srbiju jedan potpuno novi sistem, i koji, između ostalog, zahteva i posebnu opremu na vozu", poručuju naši sagovornici.

Prema ranijim najavama, od Beograda do Novog Sada ovim modelom voza stizalo bi se za pola sata, a karta će najverovatnije koštati oko 1.000 dinara.

Stižu još dva

U skladu sa planovima, drugi Štadlerov voz treba da bude isporučen najkasnije do 20. februara, a treći najkasnije do 30. aprila 2022, napominju u resornom ministarstvu.

"Uvođenje ovih vozova u redovan saobraćaj na relaciji Beograd Centar – Novi Sad očekuje se u prvih nekoliko meseci 2022. godine, a tačan dan početka usluge zavisi od kompletiranja građevinskih, signalno-sigurnosnih i ostalih radova na ovoj deonici, ali i neohodnih testiranja, kako pruge tako i voznih sredstava, i izdavanja svih neophodnih dozvola od strane nadležnih tela", naveli su, mada, prema današnjim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sve bi trebalo da bude spremno do već pomenutog 1. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: