EK pohvalila Srbiju, a sada otkriveno i kako Junajted grupa pokušava da se tome suprotstavi

Otkriveno je ko godinama radi za Junajted grupu, pokušavajući da svaki izveštaj Evropske komisije (EK) bude što nepovoljniji za Srbiju, pišu beogradski mediji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2021.

10:56

EK pohvalila Srbiju, a sada otkriveno i kako Junajted grupa pokušava da se tome suprotstavi
Ilustracija: EPA, Toms Kalnins

Naime, kompanija je angažovala uticajnog francuskog lobistu da se pobrine da formulacije o Srbiji, u redovnom godišnjem izveštaju EK o napretku, budu što oštrije i nepovoljnije za našu zemlju.

Kako prenosi Objektiv, Benoa Le Bret zvanični je lobista pri institucijama Evropske unije i partner u advokatskoj firmi "Žid Luaret Nuel", koja je zavedena u lobističkom registru EK pod brojem 353804021418-79, a pomenuta kompanija se navodi kao jedan od njihovih klijenata.

Le Bret radi za Junajted grupu od 2014. godine i najzaslužniji je za izmene Zakona o medijima kada je kablovskim operaterima dozvoljeno da imaju televizijske kanale u sopstvenom vlasništvu, dodaje se u tekstu.

Kako saznaje taj list, upravo je on lično prethodnih meseci bio najviše angažovan za lobiranje u EK protiv Srbije, povodom Izveštaja o napretku koji je objavljen.

Naime, kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Benoa Le Bret je 2008. postao partner u kancelariji firme "Žid" u Briselu, a pre toga je punih devet godina bio na visokim funkcijama u Komisiji, kao šef kabineta i zamenik šefa kabineta najuticajnijih evropskih komesara zaduženih za ekonomska pitanja. Takođe, pre ulaska u EK, radio je u Stalnoj misiji Francuske pri Evropskoj uniji, a pre toga u Ministarstvu finansija u Parizu. Ovakva biografija i brojni kontakti koje je stekao u Briselu preporučili su ga za angažovanje kao lobiste Junajted grupe.

Kao nekadašnji šef kabineta pri EK, Benoa Le Bret je bio zadužen za zapošljavanje službenika u Direktoratu za ekonomiju, od kojih su se mnogi zadržali do danas. Takođe, prethodnih godina, na poslovima lobiste u Briselu, napravio je veliku i moćnu mrežu kontakata sa ljudima na najuticajnijim pozicijama. Sve ovo je Le Bret iskoristio i sada, lobirajući za svog poslodavca u našoj zemlji, da Republika Srbija bude što jače napadnuta u najnovijem izveštaju Komisije. Kako to nije uspeo, piše dalje pomenuti list, sada će putem medija pokušati to da plasira u javnost.

Najveći delovi Le Bretovog angažmana su u poslednje tri godine zapravo napadi na Telekom Srbija. Junajted grupa, koja se neretko predstavlja kao žrtva vlasti i preko medija u svom vlasništvu vodi svojevrsni propagandni rat protiv Telekoma Srbija, zapravo je veoma moćna međunarodna kompanija - ima svoje centrale u Luksemburgu i Holandiji, sa mrežom ofšor firmi na Ostrvu Man, Kajmani i Devičanska ostrva i ostatkom sveta, u koje se slivaju milijarde evra izbegavajući plaćanje poreza. Ova sredstva, ističe se u tekstu, Junajted grupa koristi i za lobiranje na uticajnim adresama u Briselu, a protiv državnih interesa i evropskih integracija Republike Srbije.

Novinarska organizacija "Medijska opservatorija za Jugoistočnu Evropu" je 2014. objavila veliko istraživanje o zakulisnim poslovima Junajted grupe u Briselu, gde se pominje i ime Benoa Le Breta kao njihovog lobiste. Naime, firma "Žid" i Le Bret su najviše uticali na to da Evropska komisija te godine promeni svoj dotadašnji stav i dozvoli da u Srbiji distributer TV programa ujedno može i da ih proizvodi. Zakulisnim igrama po briselskim kuloarima otklonjena je ključna prepreka da Dragan Šolak koristeći mrežu SBB-a pokrene TV N1, a za direktnu komunikaciju sa EK bio je zadužen upravo Le Bret.

Da su mu Republika Srbija, ali i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, na "crnoj listi" Benoa Le Bret je potvrdio i javno, na Tviteru. U prepisci na toj društvenoj mreži, on se prvo saglasio sa tim da Evropska komisija ne radi dovoljno protiv "diktature Erdogana" u Turskoj, a onda dodao: "Isto važi za Srbiju. To što je prijatelj Viktora Orbana komesar zadužen za proširenje baš i ne pomaže EU da bude hrabra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: