Mali nastavio razgovore sa MMF-om o budžetu za 2022.

Ministar Siniša Mali nastavio je danas razgovore sa delegacijom MMF-a, koju predvodi Jan Kes Martejn, a koja od danas boravi u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

15:51

Mali nastavio razgovore sa MMF-om o budžetu za 2022.
Foto: Ministarstvo finansija

Razgovori su se protekle nedelje obavljali onlajn, a u okviru novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“ koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Tema sastanka je bio budžet za 2022. godinu, kao i strukturne reforme koje su deo aktuelnog aranžmana, sa naglaskom na reformi Poreske uprave.

Budžet za 2022. godinu će se naći u skupštinskoj proceduri u drugoj polovini novembra. Ministar je rekao da je cilj budžeta da se nastavi sa smanjenjem deficita i sa smanjenjem udela javnog duga u BDP-u. On je izvestio šefa Misije MMF-a da će i u narednoj godini veliki deo budžeta biti izdvojen za kapitalne projekte, koji dalje utiču na rast BDP-a i na bolji kvalitet života građana. Kako je istakao, veliki deo projekata će biti deo tzv. zelene agende, i dodao da je Srbija nedavno izdala svoju prvu zelenu obveznicu, te da ima spremne projekte za finansiranje. U okviru budžeta naći će se i veće penzije, i to po švajcarskoj formuli, i veće plate u javnom sektoru.

Mali je istakao i da reforma Poreske uprave ide po planu, kao i projekti prelaska na novi model e – fiskalizacije i e – fakture, a koji će u celosti promeniti način na koji funkcioniše fiskalni sistem u Srbiji.

Ministar Mali je ponovio da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što govori o posvećenosti i ozbiljnosti Republike Srbije ovom aranžmanu. Tu se pre svega misli na metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, Strategiju za razvoj tržišta kapitala, uredbe iz domena kontrole državne pomoći, a tema sastanka je bilo i izveštavanje po GFSM metodologiji MMF-a, koje je dogovoreno i potvrđeno, a što je takođe jedan od reformskih ciljeva.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda će boraviti u Beogradu do 22. oktobra. Novi aranžman „Instrument za koordinaciju politiku“ započet je u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine. Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku, saopšteno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: