Došle vesti iz Ukrajine; brojke otišle "u nebo"

Cena prirodnog gasa u Evropi uzletela je za 14 posto približavajući se nivou od 1.300 dolara za 1.000 kubnih metara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.10.2021.

10:46

Došle vesti iz Ukrajine; brojke otišle
Ilustracija: samoila ionut/Shutterstock

Do toga je došlo posle vesti iz Ukrajine da Gasprom nije rezervisao dodatne tranzitne kapacitete za novembar preko te zemlje.

Prema podacima Evropske interkontinentalne berze u Londonu (ICE), novembarski fjučersi gasa u holandskom čvorištu TTF dostigli su cenu od 1.281,9 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 106,91 evra po MWh, prenosi Tass.

Na RBP platformi za aukcije za transport gasa, objavljeno je da Gasprom nije rezervisao dodatne kapacitete za novembarski tranzit gasa preko Ukrajine na današnjoj aukciji, dodaje ruska agencija.

Kratko je trajalo

Podsetimo, ovome je prethodio niz bura. Naime, iako je jutro obećavalo, cena gasa u Evropi je, nakon kratkotrajnog pada ispod 1.000 dolara, u roku od sat vremena skočila. Dostigla je oko podneva vrednost od više od 1.100 dolara za 1.000 kubnih metara na londonskoj ICE berzi.

Cena fjučersa gasa za isporuku u novembru u holandskom čvorištu TTF je porasla sa nivoa od oko 980 dolara jutros, na trenutnih 1.121,5 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno na 93,5 evra po MWh, po aktulenom kursu evra prema dolaru, javlja Tas.

Ranije danas, operater Severnog toka 2 izvestio je da je završio postupak punjenja prvog kraka tog cevovoda, i da je cev napunjena sa oko 177 miliona kubnih metara tehničkog gasa. Taj pritisak je dovoljan za početak transporta gasa tim gasovodom u Evropu u narednom periodu.

Jutro donelo dobre vesti

Podsećanja radi, kako je saopšteno ranije tokom dana, cena gasa u Evropi spustila se prvobitno na početku današnjeg trgovanja na londonskoj ICE berzi na pomenutih 980 dolara za 1.000 kubnih metara. Fjučersi gasa za novembarsku isporuku pali su tokom jutrošnjeg trgovanja na holandskom TTF čvorištu na 983,5 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno na 82 evra po MWh, na bazi trenutnog kursa evra prema dolaru (cene na ICE berzi se izražavaju u evrima po MWh).

Ukupan pad cene u odnosu na prethodni trgovački dan iznosio je oko 10 posto, izvestio je tada Tass.

Na TTF-u je 6. oktobra je cena gasa dostigla rekord svih vremena od preko 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara. Ekstremna volatilnost cena na evropskom tržištu gasa vezuje se uglavnom za činjenicu da skladišta gasa nisu napunjena uoči predstojeće zimske grejne sezone, navodi ruska agencija.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić kazala je juče da u Srbiji ima dovoljno električne energije i gasa. Ona je dodala da je naša zemlja po tom pitanju bezbedna u vreme energetske krize koja potresa svet. Istakla je i da se neke rezerve gasa koriste iz skladišta u Banatskom dvoru, ali da je Srbija bezbedna po pitanju energenata.

"Razmišljamo šta treba da uvedemo kao mere da bismo bili dugoročno bezbedni, to ćemo uraditi tokom sledeće nedelje", dodala je juče premijerka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je kazao da u pomenutom skladištu u Banatskom Dvoru imamo 268 miliona kubnih metara gasa.

Vučić o cenama: Jedem se, trošimo rezerve; "Građani neće plaćati više"

"Napunili smo to, Rusi imaju 170 miliona koje bismo s njima po višoj ceni uzeli do kraja godine. Nama će da nedostaje 100 do 120 miliona kubnih metara gasa", pojasnio je on.

Poručio je i da ćemo mi do Nove godine potrošiti zalihe, te je susret sa Putinom od ključne važnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: