Prete im "sofisticirani uređaji": Ko će u Srbiji morati dodatno da uloži u svoj biznis?

Stupio je na snagu novi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini. Za komunalnu miliciju više posla, a za građane? Za nekoga benefit, dok za druge baš i nije?

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 18.10.2021.

08:52

Prete im
Ilustracija: PEERAPIXSCOM/Shutterstock

Neko će mirnije da spava, dok će pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata imati dodatna ulaganja u zvučnu izolaciju.

Rukovodilac sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije, Ranko Šekularac napominje da se zakon odnosi na buku od ugostiteljskih objekata, što znači da ne reguliše pitanja tipa "Šta ako uzmem da usisavam u stanu u ponoć, hoće li mi stići kazna?", nego je to oblast koja je već uređena.

"Novi zakon nam omogućava bržu reakciju na svaku prijavu, što je benefit za građane. Do sada smo bili neupotrebljivi u tom smislu, nismo mogli da suštinski rešimo problem, mogli smo samo da konstatujemo stanje i prosledimo slučaj dalje nadležnim organima, a sada smo ovlašćeni da na licu mesta merimo buku i shodno tome ćemo se i ponašati. Koristićemo posebne, sofisticirane uređaje - bukomere", navodi on za Televiziju Prva.

Kako dodaje, čeka se na uredbu o graničnim vrednostima buke.

Upitan da li su Skadarlija, Ada Ciganlija i priobalje izuzeti od novih propisa, odgovara da to nije slučaj, već da su te lokacije izuzete od jedne druge odluke Grada Beograda - one o zabrani emitovanja muzike u baštama ugostiteljskih objekata posle 22 sata radnim danom i posle 23 sata petkom i subotom. Ona je takođe nedavno stupila na snagu, ali nema direktne veze sa ovim zakonom.

"Moći ćemo da merimo i u turističkim zonama: Adi Ciganliji, Skadarliji i priobalnim zonama, u bilo koje doba dana. U početku ćemo zauzeti relaksiran stav, ali svako ovo jeste prilika da ugostitelji ugrade zvučnu izolaciju", zaključio je Šekularac.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: