Počeo "Spejs vik": Srbija predstavlja inovacije iz svemirske i avio-tehnologije

Druga tematska nedelja Svetske izložbe "Ekspo 2020 Dubai" posvećena svemiru (Space Week) počela je danas i traje do 22. oktobra.

Srbija

Izvor: B92.net

Nedelja, 17.10.2021.

12:20

Počeo
Ana Raièeviæ; Foto: PKS

Pred posetiocima su i srpski inovativni proizvodi – simulator za astronaute, dronovi, delovi za avione i letelice, kao i druge visokotehnološke inovacije, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Srbija će se ove nedelje predstaviti i na sajmovima "Gitex" i "Gitex Future Stars", a naša dostignuća na svim ovim manifestacijama promoviše delegacija od oko 120 privrednika.

"Sa nama u Dubaiju je 27 firmi metalskog, elektro i IT sektora koje se bave svemirskim i avio tehnologijama, proizvodnjom 'mini' satelita (CubeSat), kao i tehnološko-inovativni startapovi i privredna društva u oblasti razvoja i istraživanja. Imaju odličnu priliku da predstave svoje inovativne proizvode i dogovore zajedničke poslove sa kompanijama iz celog sveta", ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju Privredne komore Srbije.

Svemir, prema njenim rečima, nije tema koju bismo u prvom trenutku povezali sa privredom Srbije, ali interesovanje za "Space week" i velika privredna delegacija koja boravi u Dubaiju jasan su znak da postoji potencijal za dalji razvoj u oblasti svemirskih tehnologija.

Privrednici koji učestvuju na drugoj tematskoj nedelji danas su posetili Biznis hab PKS u Dubaiju gde su se upoznali sa uslovima poslovanja u UAE, procedurama i mogućnostima osnivanja kompanija.

"Sigurna sam da će naši privrednici iskoristiti priliku da besplatno koriste usluge Biznis haba PKS za organizaciju poslovnih sastanaka, prezentacija i dogovaranje novih poslova. U Slobodnoj zoni Dubaija gde je smešten i ovaj hab posluje 4.000 kompanija iz različitih sektora, što je još jedna od prednosti za naše firme" dodala je Raičević.

Nastup na Svetskoj izložbi u Dubaiju privrednici vide kao veliku šansu i dodatni impuls internacionalizaciji poslovanja.

Marija Dragović, direktorka kompanije "Wing", koja se bavi proizvodnjom delova za avijaciju i vetroparkove, kaže da je nastup na tematskoj nedelji "Svemir” odlična prilika za pronalaženje novih poslovnih partnera, s obzirom na to da je firma 90 odsto izvozno orijentisana.

"Biti deo delegacije Srbije u Dubaiju je prilika da promovišemo kompaniju brojnim inostranim posetiocima, kao i da se predstavimo Azijskom tržištu, sa kojim nismo ranije sarađivali”, ističe Dragovićeva.
Biznis hab; Foto: PKS
Kompanija Pink Research and Development Centar predstavlja dronove IKA-20 i IKA-01, nosivosti 20 kilograma i jedan kilogram koji su namenjeni različitim specijalnim misijama, poput gašenja požara, transport medicinskog materijala i opreme.

"Dronovi su projektovani i proizvedeni u našoj kompaniji. Želimo da internacionalno predstavimo kompaniju i naše proizvode i povežemo se sa klijentima", rekla je Tijana Petrašinović Mileta, direktor kompanije.

U Dubaiju je danas počeo i pomenuti sajam "Gitex", najveći tehnološki događaj u regionu Srednjeg istoka i Severne Afrike, a svoja dostignuća i inovacije u oblasti IKT pokazaće 11 kompanija i institucija iz Srbije.

Uz podršku Vlade i Privredne komore Srbije šest naših startapa dobilo je priliku da učestvuje na "GITEX Future Stars 2021" – manifestaciji posvećenoj razvoju startapa. Svi startapi imaju mogućnost da se prijave i za "Supernova izazov" gde će najbolji biti nagrađen sa čak 200.000 dolara.

"Ekspo 2020 Dubai" održava se pod sloganom: "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a učestvuju 192 zemlje. Očekuje se da će se tokom šest meseci trajanja izložbe u Dubaiju predstaviti više od 1.000 kompanija iz Srbije.

Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, Privredna komora Srbije, Razvojna agencije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: