Srpska "nora" prvi put u Americi FOTO

Samohodna top-haubica B-52 "nora" srpske proizvodnje predstavljena je na Sajmu naoružanja i vojne opreme "AUSA" u Vašingtonu – prvi put na američkom tlu.

Srbija

Izvor: RTS

Nedelja, 17.10.2021.

10:48

Srpska
Haubica "nora"; Foto: Ministarstvo odbrane

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić posetio je izložbeni prostor preduzeća "Jugoimport SDPR", na kojem je predstavljena samohodna top-haubica B-52 "nora", proizvedena u Srbiji.

"Naša haubica je prava zvezda na Sajmu naoružanja i vojne opreme ovde u Vašingtonu, ponos srpske odbrambene industrije", rekao je Đurić.

Istakao je da je "nora" prethodnih nedelja prošla testiranje na poligonu američkih oružanih snaga u Arizoni.

Amerikanci zainteresovani za kupovinu srpske "Nore"

"Naši ljudi koji su učestvovali kažu da su Amerikanci bili do te mere oduševljeni da su čak dovodili generale da pogledaju kakvo je to čudo odbrambene industrije došlo neočekivano iz našeg dela sveta, odnosno iz naše zemlje", rekao je Đurić. Naglasio je da je pravi ponos biti predstavnik Srbije na najvećoj američkoj smotri naoružanja i vojne opreme iz čitavog sveta i boriti se za to da srpska namenska industrija bude prihvaćena i uzeta u razmatranje.

"Ponosni smo na to što srpska odbrambena industrija učešćem na sajmu, ovako zapaženim i na ovakvom mestu, pokazuje svoju snagu i svoje uzdizanje. To nije uspon samo odbrambene industrije Srbije, nego i ukupnih odbrambenih kapaciteta oružanih snaga Srbije", ocenio je Đurić.

Izložene i bespilotne letelice i rakete

Samohodna top-haubica "nora" ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom.

Nora gađa: Projektil dometa 40 kilometara ispaljen prvi put od 1991. FOTO

Najnovija verzija "nore" ima kompjuterizovani sistem za kontrolu vatre. Tu je i automatski punjač, kao i dodatni prostor za još 24 granate u kamionu, prenosi RTS.

Poslednja verzija namenjena za Vojsku Srbije, poznata kao "aleksandar", predstavljena je 2017. godine i sistem je potpuno redizajniran. Sve verzije "nore" postavljene su na FAP-ov kamion sa pogonom 8x8.

Pored "nore" na Sajmu u SAD su izloženi i drugi proizvodi "Jugoimporta", poput bespilotnih letilica "gavran", navođenih raketa "alas" sa dometom od 25 kilometara, kao i raketa "nova".

Sajam proizvoda namenske industrije "AUSA" u organizaciji Udruženja Kopnene vojske SAD tradicionalno se održava svake godine i predstavlja najveći međunarodni događaj ove vrste na američkom tlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: