"Sutra počinje prijava"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali najavio je da 15. oktobra počinje prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Siniša Mali je rekao da je pitanje subvencija definisano Uredbom Vlade Republike Srbije, kojom se predviđa da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Prijavljivanje za subvencije, na portalu Poreske uprave ePorezi, biće moguće do 31. januara 2022. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici prvo treba, ukoliko to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države", naveo je Siniša Mali.

Ministar je naglasio da je prijava za subvencije države jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

"Pitajte ministra finansija": Mali odgovara na pitanja o eFiskalizaciji FOTO

Siniša Mali je istakao da primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu jer će država subvencionisati prelazak na novi model fiskalizacije.

"Obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije. Novca za te subvencije imamo dovoljno, šest milijardi dinara smo za to namenili, jer ne želimo da pravimo trošak privrednicima, već da zajedno uspešno završimo ovaj proces i počnemo sa primenom novog modela fiskalizacije", naveo je ministar.

Kako je istakao, neće se čekati kraj prijava u januaru, nego će subvencije biti redovno isplaćivane.

Poreski obveznici mogu lako da evidentiraju sve svoje poslovne objekte: Evo kako VIDEO

On je ponovo naglasio da je uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, te da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne dobrobiti celom društvu i državi, i privredi i građanima. Uvođenje novog modela fiskalizacije je, dodao je, od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije.

Kako je podsetio, tranzicioni period će početi 1. novembra ove godine i trajati do 30. aprila 2022. godine i to je period u kojem će privreda moći postepeno da prelazi na novi model fiskalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu