Srpski dragulj postaje "mala Švajcarska": Ulaže se 500 miliona dinara FOTO

Čačak -- U narednoj godini u Ovčarsko-kablarskoj klisuri iz budžeta Vlade RS, sa različitih pozicija, biće uloženo pola milijarde dinara.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

To je rekao gradonačelnik Grada Čačka Milun Todorović, koji je i presedavao jučerašnjem sastanku Međuresorne radne grupe za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure.

"Pre svega nas očekuje završetak saobraćajnice od magistralnog puta do vidikovca na Kablaru. U završnoj fazi je izgradnja parkinga u gornjem delu i u narednih nekoliko dana završavamo pet kilometara puta. Naredne godine planirano je još četiri kilometra, vrednosti 250 miliona dinara kao i izgradnja samog vidikovca sa pristupnim stazama za šta je namenjeno 130 miliona, kao i ekološki katamaran koji će moći da prevozi turiste jezerom", rekao je Todorović.

Veoma bitno i sa strane čačanske i lučanske strane je most preko Zapadne Morave i razvoj same saobraćajnice do vrha Ovčara sa izgradnjom paraglajding staze. Ovim mostom opština Lučani dobija mogućnost da razvija i svoje turističke sadržaje, kamp AMSS, reskonstrukcija otvorenih bazena koji su bili u funkciji do pre desetak godina i sve ono što svojim planskim aktima žele da urade.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Što se tiče grada Čačka, samo će 90 miliona biti investirano u ekologiju u narednoj godini. A u planu su i veliki kapitalni projekti, po bileteralnom sporazumu Republike Srbije i Mađarske, oko 35 miliona evra izdvojiće se za potpuno izmuljavanje i čišćenje jezera Međuvršje. Završili smo elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu i očekujemo da u narednoj godini i ovaj projekat krene u realizaciju", kazao je za Rinu Todorović.

Naredne nedelje trebalo bi da se raspiše javna nabavka za izgradnju RH centra u samoj Ovčar banji. Todorović dodaje da je za ovaj projekat opredeljeno pet miliona evra za izgradnju i opremanje i da je on krucijalan za zdravstveni turizam.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Za očekivati je da će Ovčar banja, na 5.000 hektara zaštićenog područja sa svim manastirima biti jedna od najlepših banjskih lečilišta i turističkih atrakcija, od staza za planinare i alpiniste, železničke stanice, trga u Ovčar Banji, prirodnjačkog muzeja koji će biti gotov do kraja ove godine. Dosta će se ulagati i u sport i rekreaciju. U narednoj godini po završetku projekta za kanalizaciju i vodovodnu mrežu, očekujemo četiri miliona za investiciju. A i prilazi manastirima će biti uređeni, u toku je izgradnja parkinga ispred manastira Blagoveštenje i samo ta investicija iznosi 14 miliona dinara. Zaočekivati je da će u naredne dve godine preko 55 miliona evra biti uloženo u projekte", zaključio je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu