"Čistimo 200 tona istorijskog opasnog otpada iz HINS-a" VIDEO/FOTO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Novom Sadu prostorije HINS-a (Hemijska industrija Novi Sad).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2021.

16:30

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Tu je u toku čišćenje više od 200 tona istorijskog otpada, od čega najveći deo čini opasan otpad.

"Lokacija na kojoj se nalazimo predstavlja ekološku bombu u Novom Sadu. Želim da zahvalim građanima koji su nam pisali i ukazivali na ovaj višegodišnji problem, pokrajinskom sekretaru za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i gradonačelniku Vučeviću na podršci. Država je po prvi put rešena da istorijski otpad svede na nulto stanje. U prethodnom periodu su čišćene lokacije parcijalno, a sada ćemo da očistimo sve što se nalazi u fabrikama širom Srbije. Istorijski otpad je mahom nastao u preduzećima u stečaju nakon 2000. godine. Reč je i o opasnom i neopasnom otpadu, koji u oba slučaja nepovoljno utiče na životnu sredinu i zdravlje građana i zato nam je apsolutni prioritet da ovaj problem rešimo", rekla je Irena Vujović.
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka je rekla da je problem istorijskog otpada prisutan širom Srbije i da će se država izboriti da se trajno reše lokacije, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
"U narednim mesecima ćemo intenzivno raditi na tome. Čistićemo istorijski otpad, a istovremeno ćemo pojačati kontrolu kako bi osigurali da se tekući otpad pravilno zbrinjava. Radićemo još intenzivnije za čistiju budućnost generacija koje dolaze", rekla je Irena Vujović.
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: