Što bliže Dražinom spomeniku: Srbi se grabe za zemljište

Na Ravnoj gori tokom poslednje dve godine prodato je više od 100 placeva.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

To ukazuje na sve veći turistički značaj u vreme pandemije koronavirusa jedinstvene celine i visoravni između Maljena i Suvobora, na nekih 120 kilometara jugozapadno od srpske prestonice.

U pitanju je pravi mali raj pod samim vrhom planine Suvobor koji karakterišu čist vazduh, lekoviti izvori, zdrava prirodna sredina, najlepša i najbogatija bukova šuma u Srbiji, a svakako svetilište za one koji baštine tradiciju ravnogorskog pokreta.

Podsetimo, na Ravnoj gori se nalaze Crkva Svetog Đorđa, koju su potomci četnika i ravnogoraca izgradili devedesetih, kao i spomenik generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, prvom gerilcu okupirane Evrope u Drugom svetskom ratu, 1941. godine.

Ar placa na Ravnoj gori vredi oko 400 evra, s tim što ako neko namerava da bude "bliži" spomeniku đeneralu Draži vrednost se penje i do 2.000 - 3.000 evra (najuže područje oko spomenika je zaštićena zona).

Jovana Ristović iz Odeljenja za urbanizam opštine Gornji Milanovac upućuje na Plan generalne regulacije kada je reč o Ravnoj gori.

"Opština prepoznaje značaj planskog pristupa ovoj lokaciji. Još 2014. godine je donet Plan generalne regulacije vezano za Ravnu goru, usvojila ga je Skupština opštine Gornji Milanovac. On je definisao pravila uređenja i građenja, kako za površine javne namene tako i za površine ostalih namena", objašnjava Ristovićeva u razgovoru za Rinu.

Ona poziva sve zainteresovane da se jave opštini i pravilno informišu oko neophodnih dozvola.

Plac koji su meštani poklonili Vučiću: Sa njega pogled puca na Ravnu Goru i aerodrom FOTO

Najveći broj otkupljenih placeva bez dozvole tj. da je posredi "divlja gradnja", koju će, zasigurno, država da iskontroliše.

Prema rečima Ristovićeve, obnova puta ispod Suvobora doprineće daljoj potražnji za placevima na Ravnoj gori.

"Vlada prava ekspanzija. Sigurno je da će razvitku turističkih potencijala umnogome doprineti i skoro okončana potpuna rekonstrukcija regionalnog puta podno Suvobora, Takovo - Pranjani", dodala je.

Upitana koliko je vremena potrebno da se dođe do dozvole za gradnju, poštujući sve propisane dozvole, odgovara - dva meseca.

"Od dobijanja informacije o lokaciji do dobijanja građevinske dozvole stiže se za dva meseca", kaže ona.

Da je ekspanzija za Ravnom gorom sveprisutna, navode i iz Turističke organizacije Gornjeg Milanovca i ističu da su u proteklom periodu turisti iskazali veliku zainteresovanost za turistička mesta u opštini, uključujući i posete baš Ravnoj Gori i Koštunićima.

"Broj kategorisanih seoskih domaćinstava u našoj opštini se značajno povećao, pa tako trenutno imamo 73 kategorisana domaćinstva, od kojih neki pripadaju i samom suvoborskom kraju. Broj od 3500 prenoćišta u seoskim turističkim domaćinstvima u jednom mesecu dovoljno pokazuje da opština Gornji Milanovac i te kako razvija turizam", kažu u TOGM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu