Stigla nova prognoza za Srbiju

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za ovu godinu na 6,5 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.10.2021.

15:33

Stigla nova prognoza za Srbiju
Foto: Borislav Bajkic/Shutterstock

To je za 0,5 procentnih poena više od julske projekcije ove finansijske institucije.

U novom, jesenjem Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, čije je predstavljanje upravo u toku, MMF predviđa da će rast Srbije u idućoj godini iznositi 4,5 odsto, a u 2023. godini 4,0 procenta.

Deficit tekućeg računa Srbije će, prema prognozi MMF-a, iznositi u ovoj godini 4,1 posto, a u naredne dve godine će se blago povećati na 4,4, odnosno na 4,6 odsto, respektivno.

Fond procenjuje da će inflacija u tekućoj godini iznositi u našoj zemlji 3,0 posto, nakon čega će se dogodine spustiti na 2,7 procenata, dok stopu nezaposlenosti vidi na nivou od 9,3 odsto u ovoj godini i narednoj godini.

Kada je reč o projekcijama rasta zemalja u regionu, MMF procenjuje da će privreda Slovenije, posle pada od 4,2 posto u 2020, zabeležiti rast od 6,3 procenta u tekućoj godini, a tolikrast prognozira i Hrvatskoj, čiji je BDP pao lani za 8,0 posto.

MMF nije izneo ekonomske projekcije za druge republike bivše Jugoslavije u novom izveštaju.

Što se tiče naših drugih suseda, Bugarskoj se predviđa ekonomska ekspanzija od 4,5 procenata u 2021. godini, Rumuniji od 7,0 posto nakon lanjskog pada od 3,9 odsto, dok se Mađrskoj, čiji je BDP pao prošle godine 5,0 odsto, prognozira rast od 7,6 procenata u ovoj godini.

Privreda Srbije je zabeležila u 2020. godini, koju je obeležila kriza pandemije kovid-19, smanjenje BDP-a od svega 0,9 posto, prema zvaničnim podacima Republickog zavoda za statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: