Vučić: "Sad su se svi setili nuklearki"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas na sajmu naoružanja i o energetskoj krizi.

Srbija

Izvor: Tanjug, B92.net

Utorak, 12.10.2021.

11:43

Vučić:
Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da je brent nafte otišao na 84,3 dolara, da je jutros na TTF-u, holandskoj berzi, gas otišao na 984 dolara, a cena električne energije ne može da se smiri.

"U velikom smo problemu svi. Videćemo da napravimo mapu puta, da odredimo ciljeve kako bismo obezbedili svoju zemlju. Neće biti lako, ja ne vidim izlaza iz ovoga", kazao je Vučić.

On je naglasio da ćemo nastaviti da ulažemo u obnovljive izvore energije, ali i u snažnu eksploataciju fosilnih govora da bismo imali struju, a gas ćemo, prema njegovim rečima, da imamo.

Upitan je i o nuklearnim elektranama kao potencijalnom rešenju.

"Neko mi je rekao da je video neki naslov da Hrvati predlažu izgradnju nuklearke. To im je najpametnije što su smislili, samo što mi to ne možemo da uradimo jer nemamo pare. Oni verovatno misle da dobiju pare od Evropske unije, mi nemamo novac za to. Nuklearku da gradimo - to je 12, 13 milijardi. Nuklearka je odlična, ali nemamo novac", rekao je Vučić.

Britanci upalili i termoelektrane, od OPEK-a zatražena veća proizvodnja; "Srbija nema problema"

Sada su se, kaže, svi setili nuklearki.

"A do juče su govorili da ne valja ugalj, ne valja nuklearka, sada ne znaju šta da rade, imaće nestašice struje, imaće nenormalne cene struje, gasa, nafte, svega, otišao je čelik, otišao je aluminijum, cene svih sirovina odoše u nebo", upozorava i dodaje da će to značiti i povećanje cena hrane, investicionih radova i drugih stvari na nivou Evrope.

Biće to, ocenjuje, "muka živa".

"Ali dobro, borićemo se i pronalazićemo rešenja", rekao je.

Poručio je i da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja, koja sama donosi svoje odluke, pa i one od koga će i koje naoružanje da kupuje, kako bi sebe zaštitila, jer ne želi da zavisi ni od koga. Na pitanje kako gleda na kritike EU i SAD na to što Srbija nabavlja oružje iz Kine i Rusije, Vučić je odgovorio da je Srbija nezavisna zemlja, koja nabalja koliko misli da je potrebno, kako bi odvratila svakog od potencijalne agresije na sebe, što je, kaže, ponašanje suverene zemlje.

"Ako mislite da treba SAD i EU da odlučuju koliko ćemo oružja da imamo, ajde da ukinemo državu… Da jedini medij bude N1, političari gaulajteri da upravljaju za njihov račun. Šta će nam država, ako će neko drugi da odlucuje koliko nam treba oružja, energenata, vode", rekao je Vučić.

Dodao je da danas Srbija ne bi imala gasovod, da je slušao druge, a ne svoje građane.

"A, onda biste rekli da sam ja kriv što su hladne sobe.. A, imaćete tople sobe, jer sam slušao svoj narod. Moja politika je da ne slušamo druge, i to je simbol političke nezavisnosti", rekao je Vučić.

Vučić: Znam Putina, imaćemo najpovoljniju cenu; "Svi hoće toplu sobu. A odakle da nađem gas?"

On je ponovio da je Srbija na EU putu, ali da hoće da sarađuje sa svima, samostalno odlučuje, ne pod pritiskom bilo koga, i time se, kaže, ponosi.

"Nisam ni primetio da nas neko kritikuje, ali ako je tako, mogu samo da kažem da nastave tako, jer je to jedino što mogu. Srbija će nastaviti da se ponaša kao slobodarska zemlja… Ne, nego treba da ništa ne kupimo, da nas gaze, kao ranije, pa da se sakrijem ispod stola, da 'vezujem pertle' 17.marta, ili da pobegnem u Rumuniju kada proglase nezavisnost nekog drugog dela Srbije…", rekao je Vučić.

Dodao je da bi, svakako, bilo lakše da ne trošimo veliki novac na domaću namensku industriju, već da kupimo oružje, ali da tada držva nema slobodu i nezavisnost i ne može da se računa na ono što sami možemo da napravimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: