"Srbija zaslužila privilegovan status"

Svet ponovo trese energetska kriza. I ne zna se čega ima manje, odnosno, šta je skuplje – gas ili struja na međunarodnom tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

09:16

Foto: Printskrin, TV Prva

Međutim, Srbija je zasluženo dobila privilegovan status kupca kod Gasproma, tvrdi Dušan Bajatović, generalni direktor JP Srbijagas.

Cena električne energije počela je neverovatno precizno da prati cenu gasa na tržištu. Azijska "tigar ekonomija" – Kina, uvela je restrikcije struje. Francuska je zamrzla cene struje i gasa. Da li je Srbija što se gasa tiče, u mnogo boljoj poziciji, nego tokom gasnih kriza 2006. i 2009? Da li smo u boljoj poziciji od Evrope i kada je reč o cenama energenata? Ima li opasnosti da ćemo se smrzavati kao tokom prethodnih gasnih kriza? I šta će Srbija dobiti novim dugoročnim aranžmanom sa Gaspromom? To su pitanja koja je Televizija Prva postavila prvom čoveku Srbijagasa.

"U energetici ne možete da vodite računa samo o tržištu, nego morate da imate i izvesnog partnera koji je siguran, poput Gasproma, morate da imate strateško partnerstvo. Prošle godine kad su cene pale na 130 dolara, mi smo plaćali 220 - poštovali smo to, a sada je cena preko 1.000 dolara, mi plaćamo trenutno 270. Da dogovorimo i 100 dolara više - da bude 370 dolara, mi smo opet 'na konju'. Imate izgrađen Severni tok 1 - koristi se samo 50 odsto kapaciteta, zbog regulatora. Za Severni tok 2 još nisu dali dozvolu... Pa ne može birokratija da pobedi život", ocenjuje Bajatović.

"Nema zime"

On dodaje da će se i ove nedelje nastaviti razgovori sa Gaspromom.

"Što se tiče pregovora, pri kraju smo razgovora. Teško je objasniti da je Srbija dobila privilegovan status, ali mi smo ga zaslužili kao izvestan kupac. Platili smo i dugovanja kad smo ih pravili, sa sve kamatom, Gasprom će to poštovati", kaže sagovornik televizije.

Napominje da ćemo imati dovoljne količine gasa.

"Možda ćemo imati i najbolju cenu u Evropi. Mislim da imamo odličnu poziciju", kaže Bajatović.

Vučić: Znam Putina, imaćemo najpovoljniju cenu; "Svi hoće toplu sobu. A odakle da nađem gas?"

Ovu grejnu sezonu ćemo biti obezbeđeni kada su u pitanju gas, struja i ugalj, ističe on.

"Cena neće poskupeti za domaćinstva", jasan je prvi čovek Srbijagasa.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

11 h

Podeli: