"Prvi put u istoriji Srbije"

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o setu ekonomskih zakona, koji su se našli na današnjoj sednici Narodne Skupštine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.10.2021.

09:51

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Tom prilikom naveo je da će Srbija zabeležiti istorijsku vrednost BDP-a.

Ministar finansija je govoreći na konferenciji za medije o zakonima koji su na tekućem zasedanju Skupštine Srbije, izjavio da građani koji su u međuvremenu postali punoletni, kao i oni koji se nisu ranije prijavili, mogu da se prijave za pomoć od 20 evra između 15. i 30 novembra.

Ta pomoć će biti isplaćena u decembru, a za nju je izdvojeno 14 milijardi dinara.

Prema njegovim recima, ukupno je za dve protekle godine isplaćeno osam milijardi evra privredi i građanima.

Mali je podsetio da su ispalćena tri puta po pola minimalca, zatim dve pune minimalne zarade za sve iz ugostiteljstva i turizma, dve pune zarade za samostalne umetnike, po 60 evra za nezaposlene, po 100 evra za ljude na Kosovu i Metohiji i 200 evra za nezaposlene u KiM.

Prema njegovim rečima, drugi zakon koji je danas na dnevnom redu jeste zakon o novom sistemu fiskalizacije, kojim se uvodi novi sistem fiskalizacije a shodno zahtevima privrede prelazni period je od 1. novembra do kraja aprila.

“Privreda neće imati nijedan dinar troškova zbog uvođenja, a vladinom uredbom je propisano da će obveznici dobiti po 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju, a ta suma će biti uvećana za 20 odsto za one koji nisu u sistemu PDV-a.

Prema njegovim rečima, privrednici će imati koristi od ovog zakona jer neće imati troškova fiskallizacije, kontrolnih traka, obaveznog servisiranja.

Mali je naveo da je od 1. oktobra počela prijava poreskih obevznika i do sada su se prijavila 892 poreska obveznika, a rok za prijavu za subvencije je kraj januara.

Mali je naveo da treći zakon koji je na dnevnom redu jeste Zakon o poreskom postupku I poreskoj administarciji i njime se daje mogućnsot odlaganja plaćanja kamate ako se plati glavnica poreskog duga.

Sledeći zakon koji će biti na dnevnom redu tiče se finansiranje rekonstrukcije pruge Subotica-Segedin, odnosno deonice do Horgoša u vrednsoti od 87 miliona evra čime će se ponovo izgraditi nedostajući deo pruge.

Prema njegovim rečima, ocekuje se da će u prvoj godini primene za 20 odsto biti veća naplalta poreza primenom novih zakona jer će veliki deo izaći iz sive zone poreskih obveznika

Mali je istakao da je u trećem kvartalu rast bruto drustvenog proizvoda iznosio sedam odsto i da ćemo ovu godinu završiti sa rastom od najmanje sedam odsto.

"Imaćemo više para i za puteve i plate i penzije, a sa predlogom povećanja plata i penzija izaći ćemo narednih dana", rekao je Mali. "Za sve one koji se nisu prijavili za 30+30 evra otvaramo mogućnost od 15. do 30. novembra pozivam građane da se prijave i dobiju u decembru 20 evra. Oni koji su se prijavili za 30+30 evra ne moraju da se prijavljuju", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, državna pomoć nam je omogućila da ne zatvaramo fabrike i održimo proizvodnju u Srbiji. "U paketima pomoći ogleda se snaga države", naglasio je on.

"Obećali smo da ćemo u februaru ili martu isplatiti dodatnih 20.000 dinara za penzionere", ali o tome kad bude rasprava o budžetu", kazao je.

Do kraja godine rast BDP-a najmanje 7 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ćemo ove godine prvi put u istoriji imati bruto domaći proizvod veći od 52 milijarde evra.

"Tačnije 52,4 milijarde evra a 2012. je bio 33,7 milijardi što znači da smo za nepunih deset godina stvorili skoro 20 milijardi evra dodatne vrednosti, nove vrednosti za naše građane i našu decu", rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Dodao je da smo nakon teških reformi i godina fiskalne konsolidacije sada u situaciji kada pametnom i odgovornom ekonomskom politikom umanjujemo negativne posledice korone, a s druge strane ulazimo u zonu visokog rasta BDP-a.

"Dakle, najbolje dani i godine su tek pred nama. Zato otvaramo i teme povećanje plata i penzija i novih investicija", rekao je Siniša Mali.

Ministar finansija izjavio je danas da će Srbija imati jedan od tri najbolja rezultata u Evropi kada je reč o ekonomskom rastu u vreme pandemije i da se očekuje da u trećem kvartalu rast bruto domaćeg proizvoda iznosi ne 5,6 odsto, kako je očekivano ranije, nego sedam procenata, koliko se očekuje da bude i rast do kraja godine.

On je obrazlažući set finansijskih zakona u Skupštini Srbije rekao da je za građane važno da znaju da se imajuću u vidu ova kretanja može razgovarati i o većim penzijama i platama.

"To su teme sa kojima ćemo izaći pred građane Srbije u narednih par dana kada budemo sumirali konačne rezultate za treći kvartal“, naveo je ministar Siniša Mali.

Fiskalizacija

"Ogroman posao je pred nama - da zamenimo postojeći model fiskalizacije novim", najavio je Mali.

"Postojeći sistem je baziran na 3-4 generacije starijim rešenjima i vreme je da ga promenimo", dodao je.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon povećaće efikasnost rada Poreske uprave, što će smanjiti konkurenciju onima koji legalno rade i plaćaju poreze a omogući će i smanjenje sive ekonomije.

"Ovo je mnogo fleksibilniji sistem jer se mogu koristiti i telefoni i tableti", objasnio je.

"Izašli smo u susret privrednicima, imaćemo od 1. novembra probni period od 6 meseci", kazao je Mali.

"Do jutros je 882 poreska obveznika, odnosno 1.400 prodajnih mesta, prijavljeno", istakao je Mali i dodao da ih to neće koštati ni dinara jer će država preuzeti taj trošak od 100 evra na sebe.

Od 15. oktobra kreće prijavljivanje za subvencije za ovih 100+100 evra za one koji ulaze u sistem nove fiskalizacije, najavio je.

Poslednji zakon koji je Mali predstavio u Skupštini je Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija ad Novi Sad za potrebe finansiranja projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica – Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

„Vrednost ove investicije je 89 miliona evra. Ukupna dužina pruge je 98 kilometara a deo koji prolazi kroz našu zemlju je dug 38,5 kilometara. Veoma je važno da je ovde reč ne samo o rekonstrukciji postojeće pruge, već i gradnji nove pruge koja nedostaje na pojedinim deonicama. Veoma važan propis za nastavak saradnje između Srbije i Mađarske“, naveo je Mali.

Kako je naveo i ovaj propis pokazuje koliko smo posvećeni ulaganjim i u putnu i u železničku infrastrukturu. „Već sledeće godine vozićemo se brzim vozovima od Beograda do Novog Sada za 30 minuta“, kazao je on.

Po celoj Srbiji se takođe ubrzano radi a samo u ovom trenutku ima sedam auto-puteva koji se grade i po tome smo najveće gradilište u Evropi.

„Gradimo autoput Preljina-Požega“, Moravski koridor, Kuzmin-Sremska Rača, zatim Lajkovac-Valjevo, peti je Ruma-Šabac-Loznica, šesti je Novi-Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) , sedmi je brza saobraćajnica od Surčina ka Novom Beogradu i očekujem da ćemo do kraja godine započeti radove na izgradi brze saobraćajnice autoputa od Niša, Pločnika prema Merdarama, izgradnji dunavske magistrale, od Požarevca ka Golupcu i radove na izgradnji autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad“, naveo je Mali i dodao da je sve ovo deo programa Srbija 2025 koji smo na putu da ispunimo.

Ministar Mali je rekao da je Ministarstvo finansija promenilo projekciju rasta BDP-a za ovu godinu.

„Na osnovu rezultata iz trećeg kvartala ove godine mi očekujemo da u trećem kvartalu imamo umesto stope od 5,6 osto da imamo stopu rasta od sedam odsto. U prvih šest meseci bila je stopa privrednog rasta od 7,6 odsto, pa sa sedam odsto iz trećeg kvartala ja očekujem da ćemo imati najmanje sedam odsto stopu rasta do kraja ove godine. Predsednik Vučić je bio u pravu, biće nam rezultat mnogo bolji. To znači da ćemo imati jednu od najvećih stopa rasta ove godine a kada uzmete i minus od 0,9 odsto prošle godine za ove dve godine najveće ekonomske krize, pandemije koronavirusa, Srbija će biti među top tri zemlje u Evropi kada je ekonomski rezultat u pitanju. Za građane Srbije važno je to da što nam je veća stopa BDP jer da možemo da razgovaramo o većim penzijama i platama i to su teme sa kojima ćemo izaći u narednih par dana kada budemo sumirali konačne rezultate za treći kvartal“, rekao je Mali.

Mali o 24 stana

Ministar finansija odbacio je danas tvrdnje da ima 24 stana u Bugarskoj, navodeći da on nije Dragan Ðilas koji ima desetina miliona evra na ofšor računima, kao ni Gojko Ðilas da ima 35 stanova.

“Ja bih zamolio sve one koji se bave tom temom da prestanu da lažu jer to što rade nema nikakv smisla. Tako mogu da kažu da imam 240 ili 2.400 stanova. Nema nikakve razlike. Imam jedan stan koji sam uredno prijavio i tamo idem sa decom na letovanje”, rekao je Mali.

Mali je ocenio da priča o 24 stana zapravo nije prava tema onim ljudima koji se time bave već, kako je rekao, prava tema je to što ne mogu da nađu računa Aleksandra Vučića kojih naravno nema.

“Nije problem njima da meni izmisle 24 stana, tema je gde su računi Vučića kojih naravno nema”, rekao je Mali novinarima u Skupštini Srbije.

On je poručio novinarima da ako postoji nešto što nije urađeno u skladu sa zakonom sa svim dokumentima koji to dokazuju odu kod nadležnih organa, ali ih je i pozvao da, kako je rekao, prestanu da lažu.

“Molim vas zbog moje porodice i javnosti, prestanite da lažete na tu temu. Odgovorio sam još pre nekoliko godina. Ako postoji bilo šta što nije u skladu sa zakonom, izvolite, imate nadležne organe”, naveo je Mali.

On je to izjavio danas na konferenciji za štapmu u Skupštini Srbije gde je obrazlagao zakone iz oblasti finasija, a na pitanje novinara o optužbama koje je izneo KRIK, Inace medijski saradnik Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ)u istraživanju nazvanom "Pandorini papiri".

O čemu će poslanici raspravljati

Foto: Depositphotos, posztos
Dnevni red današnjeg zasedanja glasi ovako:

1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je podnela Vlada (broj 011-1636/21 od 17. septembra 2021. godine)

2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, koji je podnela Vlada (broj 011-1631/21 od 17. septembra 2021. godine)

3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela Vlada (broj 011-1635/21 od 17. septembra 2021. godine)

4. Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin), koji je podnela Vlada (broj 011-1633/21 od 17. septembra 2021. godine)

5. Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji je podnela Vlada (broj 011-1632/21 od 17. septembra 2021. godine)

6. Predlog zakona o izmeni Zakona o muzejskoj delatnosti, koji je podnela Vlada (broj 011-1624/21 od 16. septembra 2021. godine)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: