Iza najveće svetske baze stoji inženjer iz Srbije

Svaki put kada se odlučite da putujete ili da se selite, prvi korak u pripremi za put je računanje ukupnog troška.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, LukaFunduk
Ilustracija: Depositphotos, LukaFunduk

Kako bi računica bila precizna, posegnemo za internetom i uglavnom se nađemo na sajtu Numbeo, koji je sa 2,4 miliona posetilaca jedna od najposećenijih baza podataka o visini troškova života na internetu.

Malo ko zna da je Numbeo, sajt na koji se pozivaju mnogi domaći i strani mediji, "naše gore list" i da ga je 2009. osmislio i pokrenuo inženjer iz Beograda Mladen Adamović. Na ideju je došao godinu dana ranije, i to prilikom preseljenja.

"Interesovali su me tada troškovi života u Pragu. Najčešće sam nailazio na podatke o troškovima za jednu porodicu, a onda sam naleteo i na konkretnu cifru. Tada sam dobio ideju da pokrenem sajt na kom bih radio iz Beograda, a koji bi sakupljao i poredio sve te podatke", kaže za "Blic" inženjer i osnivač sajta Numbeo Mladen Adamović, koji je pre toga za sličnu statistiku i svoje potrebe koristio sajt "Glassdoor" i Gugl.

Pored visine troškova života, na Numbeu se danas mogu pretraživati i upoređivati podaci o zagađenju životne sredine, stopi kriminaliteta, kvalitetu života, zdravstvu, saobraćaju.... Takođe postoji i sekcija za pronalaženje posla.

Na primer, podaci sa ovog sajta kažu da su troškovi života za četvoročlanu porodicu u Beogradu oko 185.000 dinara bez kirije, dok je za jednu osobu potrebno oko 55.000 dinara takođe bez kirije za stan.

Šta nedostaje senzacionalnom izveštaju da je Beograd 4. najskuplji grad Evrope po ceni stanova?

Kvalitet života u Beogradu je ocenjen sa 109,59, što je tik ispod zlatne sredine, indeks kriminaliteta je znatno ispod proseka, zagađenost je umerena, dok je zdravstvo neznatno iznad proseka.

Mladen otkriva i da na sajtu radi dvoje ljudi.

"Preko 90 odsto podataka ostavljaju korisnici i posetioci sajta. Ostalih 10 odsto podataka se skuplja i njih ručno unose operateri, a ti podaci se odnose recimo na cene određenih marki automobila koji imaju predstavništva širom sveta, i kojima su cene navedene na sajtovima", objašnjava on.

Što se tiče interesovanja posetilaca sajta, on ističe da se najviše pretražuju upravo troškovi života.

"Oko 71 odsto saobraćaja nam dolazi od ljudi koji to pretražuju. Najpopularnije destinacije za koje se interesuju su gradovi u SAD, Velikoj Britaniji i Australiji", navodi on.

O zaradi

Upitan za zaradu, Adamović navodi da postoje dva izvora prihoda na sajtu.

"Poslednji put kada sam proveravao, 71 odsto zarade dolazi od reklama na sajtu, a ostalih 29 odsto od premijum usluga koje nudimo. Najprodavaniji je API, to jest način da druge kompanije mogu putem svojih softvera da pristupe našim podacima. Trenutno imamo oko 80 klijenata širom sveta", tvrdi Adamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu