Širi se krug kupaca paketa ZelEPS: Zelena energija iz EPS-a za Ambasadu Danske

Ambasada Danske u Beogradu postala je novi kupac zelene energije "Elektroprivrede Srbije".

Izvor: B92
Podeli
Foto: JP EPS
Foto: JP EPS

Tako je osigurala snabdevanje električnom energijom iz ZelEPS paketa, sa garancijom porekla iz obnovljivih izvora.

Ugovor su potpisali Suzan Šajn, ambasadorka Danske u Srbiji i Savo Bezmarević, izvršni direktor za porizvodnju energije u JP EPS.

"EPS je decenijama stub i oslonac privrede i građana ove zemlјe i lider na tržištu, a ponudom 'zelene' energije ide u korak sa EU i svetom. Naš paket ZelEPS namenjen komercijalnim kupcima naišao je na veoma dobar odziv. Za dve i po godine, u pandemijskim uslovima, ugovorili smo prodaju zelene energije sa garancijom porekla sa 70 kupaca. Sve je krenulo krajem 2018. godine vrlo skromno, a iz meseca u mesec interesovanje je sve veće. Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila 10 puta veća nego u 2019. Nastavili smo sa rastom i u 2021. i trenutno je ugovorena prodaja oko 650 miliona kilovat-sati. Koliko sve ide u dobrom, zelenom pravcu ukazuje i podatak da smo samo u poslednja tri meseca ugovorili prodaju 150 miliona kilovat-sati više nego u prvoj polovini godine", rekao je Bezmarević.

Svaki kilovat-sat iz paketa ZelEPS je proizveden u hidroelektranama EPS-a i ima garanciju porekla. Sistem garancije porekla uređen na evropskom nivou i garancija izdata u Srbiji važi u drugim državama i u EU.

Foto: JP EPS
Foto: JP EPS

Ambasadorka Danske zahvalila je EPS-u na mogućnosti da ambasada i rezidencija Danske u Beogradu pređu na zelen energiju.

"Zelena agenda je prioritet za Dansku i Ministarstvo spoljnih poslova i ambasade takođe su prihvatile ovu važnu agendu i prate zelene principe danske vlade širom sveta. U ambasadi u Beogradu razdvajamo otpad, imamo komposter, trudimo se da trošimo što manje plastike i sada smo prešli na 100 odsto zelenu energiju zahvaljujući saradnji sa EPS-om", istakla je Šajn.

EPS ima 15 hidroelektrana snage 3.015 megavata, u kojima se godišnje proizvede oko 10,5 milijardi kilovat-sati čiste energije.

"Želimo i da povećamo proizvodnju električne energije iz obnovlјivih izvora. Obnavljamo i modernizujemo EPS-ove hidroelektrane koje proizvode jednu trećinu električne energije u Srbiji, a imaćemo i nove kapacitete. Revitalizovali smo pet od šest agregata u hidroelektrani 'Đerdap 1', u planu je da krene revitalizacija i šestog. Revitalizovaćemo i 'Đerdap 2' i hidroelektranu 'Bistrica'. Analiziramo izgradnju nove, reverzibilne hidroelektrane 'Bistrica' snage oko 600 megavata. Ona bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za priključenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju. Radimo i na projektima za korišćenje energije vetra i sunca", istakao je Bezmarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu