Advokati širom Srbije u štrajku

Advokati u Srbiji danas će u svim predmetima bez izuzetka stupiti u jednodnevni štrajk.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, suwannar1981.gmail.com
Ilustracija: Depositphotos, suwannar1981.gmail.com

Do toga je došlo zbog stavova Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi sa sa troškovima obrade bankarskih kredita i naplate premije osiguranja.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) odlučio je u četvrtak da se danas organizuje jednodnevna obustava rada, tako da advokati Srbije neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima, bez izuzetka - što se odnosi na sve postupke, uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

"U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta", navodi se u odluci AKS dostavljenoj medijima.

U obrazloženju odluke se podseća da je sud 16. septembra na sednici Građanskog odeljenja usvojio Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i Pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premija osiguranja, kao obaveze korisnika, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Advokati u protestu; Bankari: "Očekujemo da se stavi tačka"

Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje ovim stavovima kojima se, kako smatraju, na direktan način "narušava pravna sigurnost građana Srbije i menja dosadašnja sudska praksa naših sudova", te se uvode rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana.

AKS smatra da je doneti pravni stav da je pravno valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK u direktnoj suprotnosti sa dosadašnom nespornom praksom svih sudova u Srbiji, uključujući i VKS, te da bi primena ovakvog stava dovela do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka.

Takođe je mišljenja da dopuna stava Građanskog odeljenja VKS o dozvoljenosti ugovoranja troškova kredita, bez obaveze banke da posebno dokazuje strukturu troškova, dovodi do povlašćenog položaja banaka u odnosu na ostale privredne subjekte, a na štetu građana.

"Nismo organizatori protesta"

Kako navode iz Advokatske komore Srbije, a zbog izazvane zabune u javnosti, oni nisu organizatori protestnog okupljanja advokata, udruženja i građana ispred zgrade
Vrhovnog kasacionog suda od 20. septembra, kao ni protesta koji je najavljen za danas.

"Dana 22.09.2021. održan je nastavak razgovora između predsednika Advokatske komore Srbije adv. Viktora Gostiljca i predsednice Vrhovnog kasacionog suda sudije Jasmine Vasović. Na ovom sastanku dogovoreno je da se u toku sledeće nedelje održi sastanak između predstavnika Advokatske komore Srbije i predstavnika Veća Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda. Advokatska komora Srbije smatra da vodi razgovore na jedinom mestu gde se sporna pitanja mogu razrešiti i čini velike napore da svoje argumente saopšti onima koji su u mogućnosti da na njih odreaguju, što je u ovom trenutku najdelotvorniji put", navode u saopštenju.

Advokatska komora Srbije ističe važnost jedinstvenog delovanja Komore i poziva advokate da se u daljim aktivnostima uzdrže od ponašanja koje je u suprotnosti sa Kodeksom profesionalne etika advokata, poput preduzimanja nasilnih akata, stihijskih upada u sud i bilo kakvog neadvokatskog ponašanja.

"Advokatska komora Srbije smatra da je ovo trenutak u kome je potrebno dati organima Komore prostora za rad na postizanju povoljnog ishoda razgovora", zakljujuču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu