Kraj gužvama? Veliki planovi za jedan prelaz na srpskoj granici

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza Horgoš.

Srbija

Izvor: B92/A.R.

Četvrtak, 23.09.2021.

08:48

Kraj gužvama? Veliki planovi za jedan prelaz na srpskoj granici
Ilustracija: Profimedia

Planira se, kako navode u toj instituciji za B92.net, proširenje saobraćajnih površina, te dogradnja pratećih sadržaja i infrastrukture.

Kako je navedeno u projektu koji je izradio Saobraćajni institut CIP d.o.o., proširenje će omogućiti smanjenje gužvi i kraće čekanje tokom godišnjih odmora i praznika na ovom značajnom graničnom prelazu na saobraćajnici E-75.

Iz Ministarstva za naš portal dodaju da se pored auto-puta od postojećeg nadvožnjaka ispred graničnog prelaza (prema granici sa Republikom Mađarskom) do graničnog prelaza predviđaju dodatne dve saobraćajne trake za teretna vozila. Nakon prestanka zone auto-puta, teretna vozila se odvajaju kroz krajnju desnu traku ka dodatnoj traci za teretna vozila, jer se ispod nadvožnjaka nalazi jedna traka, dok se druga otvara nakon završetka kegle nadvožnjaka i na taj način se ne utiče na postojeću konstrukciju. Nakon formiranja dve dodatne trake za teretna vozila, krajnja desna traka služiće za kretanje autobusa.

Usvojeno: Kuda će prolaziti auto-put od Rumunije do Srbije?

U okviru putničko-carinskog terminala, na ulazu u zemlju predviđena je izgradnja dve nove saobraćajne trake za putnička vozila i dve za autobuse.

Na izlasku iz zemlje postojeća traka za autobuse prenamenjena je u traku za putnička vozila, a dve kamionske trake u autobuske.

U planu su i nove kabine i nadstrešnice, kao i kanal za pregled autobusa i kombi vozila.

Proširenje je predviđeno i na robno-carinskom terminalu, i to dodavanjem tri trake za teretna vozila na izlazu iz zemlje i jedne trake za vangabaritna vozila na ulazu u zemlju.

Takođe, potvrđuju u Ministarstvu, projektom je obezbeđena saobraćajna veza projektovanog teretnog terminala (izlaz iz zemlje) sa postojećom saobraćajnicom prema GP "Horgoš 2".

Planirano je i 108 parking mesta na izlasku iz zemlje i 113 parking mesta na ulasku u zemlju.

Najkomplikovanija deonica: Mostovi, nadvožnjaci i najduži tuneli u Srbiji VIDEO

Na terminalima za ulazak u zemlju i izlazak iz zemlje predviđena je još jedna kolska vaga, skener za pregled kamiona i nadstrešnica za pregled vozila. U teretnom terminalu za izlazak iz zemlje predviđen je novi objekat za Upravu carina i toalet za vozače teretnih vozila.

U planu je, dodaju iz Ministarstva, i da se teretni terminal ogradi i odvoji od putničkog stabilnom zaštitnom ogradom, kao i ozelenjavanje i postavljanje urbanog mobilijara. Takođe, predviđena je ograda oko graničnog prelaza, ulaznog i izlaznog dela.

Ovaj tender otvoren je do 26. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: