Srbija prelazi "magičnu cifru"

Uprkos suši, posledicama pandemije koronavirusa i drugim problemima, poljoprivreda u Srbiji beleži dobre rezultate.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: Virrage Images/Shutterstock
Ilustracija: Virrage Images/Shutterstock

To potvrđuju realni pokazatelji prema kojima se može očekivati da ovogodišnji izvoz od agrara premaši pet milijardi dolara.

To je juče na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu istakao ministar Branislav Nedimović, napominjući da se možemo nadati i prosečnom prinosu kukuruza većem od 6,3 tone po hektaru, bez obzira na sušu koja je ovog leta ugrozila mnoge parcele pod najrasprostranjenijom domaćom žitaricom.

"Kukuruza nećemo ove jeseni obrati onoliko koliko smo se nadali u maju ali ostvarićemo sigurno od 6,3 do 6,4 tone po hektaru. To će biti dovoljno za domaće potrebe, a ostaće i za izvoz", precizirao je ministar na sajamskoj konferenciji "Poljoprivreda na prvom mestu", pišu Novosti.

Naglasio je da smo u prvih šest meseci ostvarili rast izvoza u poljoprivredi od oko 14 procenata.

"Ko ima tri krave ispunjava uslove"

"Očekujem da ćemo, bez ikakvih problema preći tu 'magičnu cifru' od pet milijardi dolara izvoza. Iako ja mislim da imamo potencijala i za sedam do osam milijardi", poručio je.

Nedimović je podsetio da je država ove godine učinila dosta kada je reč o podršci i pomoći proizvođačima, u prvom redu subvencijama i "ozbiljnom kontrolom svega što je isplaćeno" proizvođačima. Povećane su premije za mleko sa sedam na deset dinara po litru, a uskoro će uslediti i dodatne olakšice kada je reč o veterinarskim i drugim troškovima.

U proceduri je, kako je dodao, uvođenje e-agrara u Srbiji sredinom iduće godine, čime će čitav taj proces plaćanja u poljoprivredi biti proizvođačima maksimalno dostupan i ubrzan.

Kod nas 44.000 legalnih sezonaca

U Srbiji je u sezonskom radu u poljoprivredi legalno angažovano oko 44.000 radnika, zahvaljujući ranije donetom odgovarajućem zakonu, što je umnogome rešilo problem nedostatka radne snage.

"Nama fale radnici ne samo u poljoprivredi nego i u drugim delatnostima. Imamo primer da je, zbog nedostatka domaće radne snage, u jednom voćnjaku na severu Vojvodine za branje jabuka angažovano 80 Uzbekistanaca", naveo je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu