Stiglo više od 300 zahteva: "Vlada Srbije brzo reagovala, odobren dodatni novac"

Ministarstvo zaštite životne sredine je ove godine inicijalno opredelilo 120 miliona dinara za subvencionisanje električnih i hibridnih vozila.

Srbija

Izvor: B92/T.N.

Ponedeljak, 20.09.2021.

13:44

Stiglo više od 300 zahteva:
Ilustracija: McLittle Stock/Shutterstock

Do sada je stiglo više od 300 kompletnih zahteva koje podnose i pravna i fizička lica, a jedan zahtev može da obuhvati i više vozila. Pristigli zahtevi obuhvataju više od 400 vozila.

Upravo zbog velikog interesovanja, budžetom planirana sredstva su tokom avgusta utrošena, zbog čega je Vlada Srbije brzo reagovala - odobrena su dodatna sredstva kako bi svi građani i pravna lica, zainteresovani za kupovinu ovih vozila, mogli da ostvare pravo na subvenciju.

Koliko iznose subvencije?

Naime, za različite vrste vozila različite su i subvencije, pa se tako za vozila vrste L1 L2 (mopede i lake tricikle) dodeljuje 250 evra, rečeno je iz Ministarstva zaštite životne sredine za B92.net.

Za vozila vrste L3 - L7 (motocikle i teške četvorocikle) dodeljuje se 500 evra. Za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem i ima barem jedan električni motor, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 140 g/km - dodeljuje se 2.500 evra.

Za vozila vrste M1 i N1(putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) koja pokreće hibridni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon, uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju, kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km - dodeljuje se 3.500 evra.

Na kraju, za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) isključivo na električni pogon dodeljuje se 5.000 evra.

Uslov za podršku je da se kupuje novo vozilo, sopstvenim sredstvima ili na lizing.

Najviše subvencija je podeljeno za hibridna vozila koja se subvencionišu sa 2.500 evra, a srazmerno broju stanovnika, dospeva i broj podnetih zahteva za subvencionisanje: najviše ih ima u Beogradu, a slede Novi Sad i Niš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: