Studenti u Beogradu za stan daju i do 500 evra mesečno?

Studenti Univerziteta u Beogradu pohađaće nastavu prema kombinovanom modelu, individualno primenjenom na svaki fakultet.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2021.

12:07

Studenti u Beogradu za stan daju i do 500 evra mesečno?
Foto: Pormezz/Shutterstock

U skladu sa tim, studenti čiji su fakulteti u prestonici moraće barem delimično da žive na njenoj teritoriji.

Prema istraživanju koje je sproveo Indomio tokom avgusta, tradicionalno najpopularnije opštine za koje su studenti zainteresovani su one u centru grada - Stari grad, Vračar, ali i Voždovac, Novi Beograd i delovi opštine Savski venac.

Nesigurna situacija sa nastavkom modela školovanja nije previše uticala na ovo tržište, te je aktivnost izdavanja stanova pojačana već od sredine avgusta i traje i dalje.

Za kvadrat od 6,47 do 8,32 evra

Za iznajmljivanje je najskuplja opština Stari grad, gde je cena po kvadratu 8,32 evra. Sledi Novi Beograd sa 7,94 evra, Vračar sa 7,89, Savski venac sa 7,05, Vukov spomenik (Zvezdara) sa 7,04 i, na kraju, Voždovac sa 6,47 evra.

Kako navodi Indomio u saopštenju, cene kvadrata stanova za rentiranje u Beogradu nisu pretrpele veće promene u odnosu na 2020. godinu, pa je tako zabeležen porast cena na Novom Beogradu i Vračaru, dok su na drugim opštinama prosečne cene ostale vrlo slične onima u prvoj pandemijskoj godini.

U zavisnosti od toga da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove, okvirne cene nekretnina za izdavanje u atraktivnim opštinama za studente u Beogradu se kreću od 270 evra za garsonjere i jednosobne stanove i od 450–500 evra za veće i prostranije stanove.

Novi Sad i Kragujevac značajno jeftiniji

U ovim gradovima situacija je drugačija.

S obzirom na to da lokacija nije primarni kriterijum pri izboru stana jer su gradovi manji, a život je drugačije organizovan, studenti na raspolaganju imaju više stanova, a i cene najma po kvadratu u oba grada su znatno manje.

U Novom Sadu je tako potrebno izdvojiti 6,25 evra po kvadratu, gledano na nivou celog grada, dok je u Kragujevcu cena još niža - prosečnih 4,21 evro po metru kvadratnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: