Može li Srbija da se vrati na afričko tržište? Velika prilika već sledećeg meseca

Sajamski kompleks u Laosu, hotel sa kongresnim centrom u Harareu, brane, putevi, železnice, bolnice...

Srbija

Izvor: RTS

Ponedeljak, 20.09.2021.

08:07

Može li Srbija da se vrati na afričko tržište? Velika prilika već sledećeg meseca
Ilustracija: Everyonephoto Studio/Shutterstock

Sve su to tragovi dominacije jugoslovenskih kompanija na afričkom kontinentu tokom druge polovine 20. veka.

Afrika danas ima najveći prirodni priraštaj i najmlađe stanovništvo - a među 10 zemalja sa najbržim rastom u svetu sedam je sa tog kontinenta. U međuvremenu – mesto nekadašnjih jugoslovenskih giganata zauzeli su novi iz nekih drugih zemalja.

Afričke zemlje ostavljaju iza sebe građanske ratove i ubrzano se menjaju po ugledu na evropske i svetske metropole. Menjaju se i zahtevi tamošnjeg tržišta - poslednjih godina sve više kupuju štafelaje i drugi umetnički materijal proizveden u Srbiji, pod uslovom da se u proizvodnji koristi drvo iz održivih šuma.

Mapa proizvodnje u Jugoslaviji: Pravljeni su avioni, kompjuteri, brodovi...

"Mislim da smo za Ganu interesantni, uopšte broj jedan za uvoz robe kao evropskog dobavljača, jer su to izuzetno kvalitetni proizvodi proizvedeni na tlu naše zemlje. Možda u odnosu na Kinu, koja je do sada bila ogroman izvoznik, možda smo malo bliži i kvalitet je za klasu iznad", rekla je Darja Ćirković iz kompanije "Ars", prenosi RTS.

U Angolu i Keniju "Neoplanta" je počela da izvozi paštete.

"Tu smo prepoznali potencijal da možemo da napravimo ozbiljan posao dole. Zajedno sa lokalnom marketinškom agencijom shvatili smo da su dole najznačajniji segmenti riblji segment, pileći segment, kao i lokalni ukusi koji su specifični u Africi, primera radi sa piri-piri začinom", rekao je direktor "Neoplante" Aco Tomašević.

Prošle godine, uglavnom u zemlje Magreba, izvezli smo robu za oko 400 miliona dolara, najviše duvana i stočne hrane. Za to vreme izvoz Kine bio je 100 milijardi dolara, Nemačke, Francuske i Indije po 20 milijardi dolara, a od nas su bolje bile i Grčka i Rumunija.

Titovi dugovi dospevaće još 20 godina: Sledeće nedelje na naplatu nam stiže 22 miliona evra

"Privrednici ne treba da zaborave da je na snagu stupio sporazum o slobodnoj trgovini na nivou čitavog afričkog kontinenta, koji je potpisalo 55 afričkih država 2019. godine, a koji je počeo sa implementacijom 1. januara ove godine, gde vi imate 55 država među kojima postoji slobodan protok robe. Dakle, na više od 90 posto proizvoda nema carinskih opterećenja, ali da biste baštinili elemente tog sporazuma, vi morate poslovati u Africi", kazala je Danijela Strižak iz Privredne komore Srbije.

Velika prilika je već sledećeg meseca – u Beogradu se okupljaju državnici iz Afrike, Latinske Amerike i Azije na obeležavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: